PlusFilmrecensie

In Hermitage – The Power of Art draait het helaas niet om de kunstcollectie

null Beeld

De Hermitage in Sint-Petersburg herbergt een van de grootste collecties ter wereld. In de ‘stad der bruggen’ vormt dit museum zelf ook een soort brug: een denkbeeldige, tussen Rusland en Europa. Documentairefilm Hermitage – The Power of Art onderzoekt de rol van kunst in de geschiedenis van Sint-Petersburg.

Dit referaat over de Hermitage in Sint-Petersburg is niet zozeer een rondleiding door de collectie aan de hand van de rijke geschiedenis van het museum, maar een vertelling over de geschiedenis geïllustreerd met een selectie werken die in het museum staan en hangen. Daarmee lijkt Hermitage – The Power of Art nog het meest op een schoolpresentatie.

Het is een chronologische, feitelijke vertelling van de geschiedenis, waarbij de kunst bijna een bijfiguur wordt. Geen analyses van de werken, geen inzichten over selectie, maar vooral een feitelijke opsomming van wanneer en door wie een bepaalde collectie is aangekocht.

In anderhalf uur geeft de documentaire een vliegensvlug geschiedenis­lesje over de stad, die in de achttiende eeuw werd gesticht door Peter de Grote. Aandacht gaat uit naar de Russische Revolutie, de Februari- en Oktoberrevolutie en de Tweede Wereldoorlog, maar ook naar het leven van belangrijke figuren in de ­literaire wereld, zoals Dostojewski en Nabokov, die allebei over de stad hebben geschreven.

De verteller, de Italiaanse acteur Toni Servillo (La grande bellezza), is nogal aanwezig, zowel in voice-over als op beeld. Servillo staat vaak in de het midden van het museum terwijl hij tegen de camera praat. Het leidt allemaal af van de collectie, die in een documentaire over de Hermitage toch in het middelpunt zou moeten staan.

Hermitage – The Power of Art

Regie Michele Mally
Met Toni Servillo
Te zien in Cinecenter, Eye, Filmhallen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden