PlusBlikvangers

‘In geouwehoer kun je niet wonen’. Maar je kunt er wel op zitten

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden?

Maarten Moll
 Deze hoort natuurlijk bij Nescio, maar van wie is ‘Kleur heeft de mens getekend’? Beeld Nosh Neneh
Deze hoort natuurlijk bij Nescio, maar van wie is ‘Kleur heeft de mens getekend’?Beeld Nosh Neneh

‘In geouwehoer kun je niet wonen.”

Van wie was die uitspraak?

Juist. Van de Amsterdamse PvdA-politicus Jan Schaefer (1940-1994). ‘In geouwehoer kun je niet wonen’. Maar je kunt er wel op zitten. Op die letterlijke tekst nog wel. De tekst is aangebracht op een van de 22 kleine, witte, betonnen zuiltjes die aan de Oranje-Vrijstaatkade in Amsterdam-Oost staan, en die samen het kunstwerk U bevindt zich hier vormen.

Zuiltjes waar je zomaar aan voorbij kunt fietsen, waar je even op kunt gaan zitten om uit te rusten van het winkelen in Oostpoort. En die je dus kunt lezen. Op elk van de 22 zuilen staat een tekst.

Bijvoorbeeld: ‘Ik weet het niet’. De vertaling van het Latijnse woord nescio. En Nescio was weer het pseudoniem van de schrijver J.H.F. Grönloh. Hij woonde in Oost, en dat is meteen het verbindende element. Op de 22 zuilen staan uitspraken of teksten van personen die op de en of ander manier met Amsterdam-Oost zijn verbonden. (Jan Schaefer heeft veel betekend voor Betondorp.)

Je moet dat wel weten, dat die teksten van Jan Schaefer en Nescio zijn, want bij de kunstwerken zijn geen verklarende bordjes of plaatjes te zien. Geheel volgens de bedoeling van kunstenaar Martijn Sandberg. Het kunstwerk moet meer dan een verwijzing naar een persoon of een gebeurtenis zijn en vooral ook voor zichzelf spreken.

Zo zal eenieder zijn eigen interpretatie geven aan de tekst op zuil 8 (gerekend vanaf de Linnaeusstraat): ‘Kleur heeft een mens getekend’ – ook nog eens een zeer actuele tekst (van Leo Schatz).

Aardig is het om langs de zuilen te lopen en te raden van wie welke tekst is, of bij wie een tekst hoort. Wally Tax, Renate Rubinstein, Jacques Presser en Germaine Groenier zijn enkele van de namen die aan de teksten zijn gekoppeld.

Bij de ene zuil is dat makkelijker dan de andere. ‘Op weg naar het einde’ is natuurlijk van Gerard Reve, maar van wie is ‘Wie niet koopt wordt opgeknoopt’?

Op de websites oost-online.nl en u-bevindt-zich-hier.nl wordt uitleg gegeven, en daar kunt u ook vinden bij wie of wat welke tekst hoort.

‘U bevindt zich hier’, zuil 4, heeft betrekking op het nabijgelegen Polderweggebied, de plek waar de laatste razzia van Amsterdam werd gehouden.

O ja, u zult geen tekst van de in Amsterdam-Oost geboren Johan Cruijff vinden. Martijn Sandberg koos wel al een uitspraak, ‘Elk voordeel heb zijn nadeel’, maar de zuil staat er nog niet. Sandberg: “Kort gezegd, Johan Cruijff is op de ‘reservebank’ gezet.”

U bevindt zich hier

Sinds 2019

Kunstenaar Martijn Sandberg

Waar Oranje-Vrijstaatkade

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden