Plus

In films is Bush een drinkeboer en Obama een womanizer

Een paar maanden voor Barack Obama afzwaait als president, verschijnen al de eerste films over hem. Ze zijn weinig kritisch. Zoals het zoete Southside With You, over zijn eerste afspraakje met Michelle.

Een jonge Barack Obama en Michelle RobinsonBeeld -

Zullen ze of zullen ze niet? Dat verrassingselement ontbreekt in Southside With You - dat Barack Obama en Michelle Robinson uiteindelijk voor elkaar zijn gevallen, weten we allemaal.

Maar in de zomer van 1989, toen Barack met zijn roestige, gele auto bij de familie Robinson voor de deur stond om Michelle op te halen, dreigde het toch echt mis te gaan.

Dat blijkt uit de gedramatiseerde filmversie van hun eerste afspraakje, die in de VS deze week met lovende kritieken is ontvangen.

Er is nog zo'n nostalgisch jeugdportret in de maak: in september verschijnt Barry, over Obama's jaren als student in New York, met Famke Janssen in de rol van de moeder van een medestudente.

De meeste presidenten viel pas na hun aftreden of zelfs na hun dood een filmbiografie ten deel. George W. Bush, die wel tijdens zijn presidentschap een film kreeg, moest het doen met Oliver Stones satirische W, waarin hij als oorlogszuchtige drinkebroer werd neergezet.

Hagiografie
Obama daarentegen is in Southside With You een knappe womanizer, zonder dat ook maar een enkele kritische politieke noot wordt gekraakt.

'Hagiografie', volgens The New York Times: als de levensbeschrijving van een katholieke heilige. "Bush werd in zijn laatste jaren denigrerend neergezet, maar aan het einde van de Obama­jaren zien we juist verheerlijking," zegt historicus Joshua Kendall, die bezig is met een onderzoek naar presidentiële koppels. Zijn verklaring: "Er is zoveel duisternis in de huidige verkiezingscampagne tussen Trump en Clinton, dat de Obama's daar beter bij afsteken dan ooit."

Praatjesmaker
Recensenten vragen zich af of het niet te vroeg is voor verfilmingen van het levensverhaal van Obama, maar zijn overwegend complimenteus. "Amerikanen zijn opgebrand door de lelijkheid van de huidige campagne en zijn wanhopig op zoek naar iets opbeurends als deze film," verklaart Kendall het succes.

In Southside With You vindt de 25-jarige Michelle de jonge Barack (28) nog een praatjesmaker. Hij is ook nog eens de stagiair die ze onder haar hoede heeft op het advocatenkantoor waar ze haar best doet als zwarte vrouw serieus genomen te worden. "Dit is geen date," verzekert ze Barack "Oké, het is geen date," herhaalt hij, "tot jij zegt dat het er een is."

Chocoladeijsje
Tika Sumpter is een geloofwaardige Michelle Obama, met eenzelfde stem en prikkelbare kant, die ze botviert op Barack als gebeurt waar ze voor vreesde: ze komen een partner van het advocatenkantoor tegen. In Parker Sawyers zijn het slungelige postuur en het vleugje swag van de president herkenbaar. Zijn intonatie is soms haast perfect: het 'hello' op het tuinpad van de Robinsons klinkt exact als het 'hello everybody' waarmee Obama zijn publiek begroet.

Of ze Southside With You gezien hebben en zich herkennen in hun romantische beslommeringen, daarover laten Barack en Michelle Obama zich tot op heden niet uit.

We moeten het doen met de informatie die de president eerder in zijn autobiografie gaf over de eerste zoen. Het gebeurde voor ijssalon Baskin-Robbins in Chicago, inmiddels voorzien van een plaquette waarop te lezen is hoe Barack en Michelle er een chocoladeijsje deelden. "Ik vroeg haar of ik haar mocht kussen," schrijft de president. "Het smaakte naar chocola."

1989

In de zomer van 1989, toen Barack met zijn roestige, gele auto bij de familie Robinson voor de deur stond om Michelle op te halen, dreigde het toch echt mis te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden