Han Lips kijkt tv

In de zoektocht naar Abba komt vooral het fandom van Kees naar voren

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Nick, Simon & Kees. Take a chance on me.

Han Lips
null Beeld AvroTros
Beeld AvroTros

Nick, Simon en Kees gaan op zoek naar Abba. Dan moet je natuurlijk in Zweden wezen, maar het leek ze een goed idee om in Volendam te beginnen bij Thomas Tol. De toetsenist van BZN en vader van Kees was voor hen de aangewezen persoon om de muziek van Abba op waarde te schatten.

In Abbahit Chiquitita staan alle noten op de goede plek, zei Tol senior. “Dat heb je ook bij symfonieën van Beethoven.”

Nou is het vrij makkelijk om de documentaire die de Volendamse vrienden zeggen te maken in het belachelijke te trekken. Eenmaal in Stockholm raakten ze in gesprek met de chauffeur van hun taxibusje. Bleek dat zijn vader in een band zat die Abbazangeres Agnetha ontdekte toen zij nog maar 15 jaar oud was. Verder ontmoetten ze twee zangeressen van een Abbacoverband!

Maar sinds hun reis vorig jaar naar het New York van Simon & Garfunkel kunnen Nick, Simon en Kees bij Lips wel een potje breken. Toen al bleek hoe slim hun filmavonturen in elkaar steken. We kijken als het ware naar de making-of van de documentaire die ze aan het draaien zijn. We rijden mee op de achterbank terwijl ze hun helden op de hielen zitten en honderduit vertellen.

Daarmee is het, meer nog dan een zoektocht naar Abba, een serie over het fandom van Kees die alvast aankondigt dat hij geen woord kan uitbrengen als hij oog in oog staat met Björn of Agnetha. Het wordt allemaal met zoveel enthousiasme en jongenslol verteld dat Lips met plezier blijft kijken.

Vorig jaar hoopte Lips vurig dat Simon noch Garfunkel ooit gevonden zou worden. Dat zou nu ook voor iedereen het beste zijn. Want je helden, nee, die moet je niet ontmoeten.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden