Achtergrond

In a Box van de Rijksakademie: een speciale editie van kunstenaars voor kunstenaars

Met In a Box – a Rijksakademie exhibition made by artists for artists viert de Rijksakademie haar 150-jarig bestaan. De opbrengst gaat in het kunstenaarsfonds, zodat toekomstige generaties kunstenaars ook over een passend werkbudget kunnen beschikken. ‘Er zit veel werk bij van kunstenaars die een prijs hebben gewonnen, dat helpt bij de verkoop.’

Jan Pieter Ekker
In a Box, de eerste editie ooit, bevat zeer diverse werken van kunstenaars uit de hele wereld. Beeld
In a Box, de eerste editie ooit, bevat zeer diverse werken van kunstenaars uit de hele wereld.

In de zomer van 2010 organiseerde de Rijksakademie van beeldende kunsten in samenwerking met Sotheby’s een veiling van kunstwerken van oud-residents. Het leverde ruim 1 miljoen euro op, 3 ton meer dan ­verwacht. Daar worden tot op de dag van vandaag de werkbudgetten van de residents uit betaald.

Omdat de Rijksakademie sinds jaar en dag maar één keer selecteert – aan de poort – werd Aveline de Bruin, conservator en beheerder van de collectie De Bruin-Heijn, gevraagd een selectie te maken. “Zij kent ons goed; ze kwam hier al als kind, toen haar ouders in de Raad van Toezicht zaten, en is al heel lang betrokken bij de Rijksakademie. Daarbij komt dat Aveline als curator werkt en dat ze veel kunstenaars persoonlijk kent.”

De doos van Pandora diende als ­inspiratiebron voor De Bruin – met dien verstande dat het openen van de Rijksakademiebox niet gepaard gaat met tegenslagen en onheil, maar dat er prachtige, zeer diverse werken tevoorschijn komen. Een aantal daarvan verwijst naar de geschiedenis van de Rijksakademie, andere naar de periode van de kunstenaar op de prestigieuze kunstinstelling.

Houten kist

Susan Gloudemans, directeur strategy & development van de Rijksakademie: “We wilden geen ‘platte’ doos en dat is gelukt. De box is een afspiegeling van de breedte waarin op de Rijksakademie wordt gewerkt. Er zitten printwerken, ­textiel, keramiek, schilderwerken, video’s en animaties in, van kunstenaars uit alle hoeken van de wereld. We hebben er ook op gelet dat ze een beetje in de spotlights staan, er zitten veel kunstenaars bij die recentelijk prijzen hebben gewonnen of grote exposities hebben gehad, want dat helpt natuurlijk bij de verkoop.”

Gloudemans toont de deksel van de houten kist, gemaakt door de Kroatische (performance)kunstenaar Nora ­Turato. We are open, the door is just very heavy, staat erop. “De doos is zelf ook een kunstwerk. We dachten aanvankelijk aan een eenvoudig exemplaar, met vloeipapier tussen de werken, maar als je naar de houtwerkplaats gaat krijg je altijd meer terug dan je vraagt. De enige ­beperking die overbleef, was dat de werken niet gro­ter mochten zijn dan A3. En zelfs dat gaat niet helemaal op, want er zitten ook opgevouwen prints in de doos.”

Kleinere beurs

De oplage van de doos is veertig, de prijs 11.000 euro. “Maar in combinatie met een fellowshipverbintenis, een ondersteuning van 15.000 euro per jaar waarmee de residency van een van de kunstenaars mogelijk wordt gemaakt, krijg je 50 procent korting. En met een Vriendenlidmaatschap, vanaf 1500 euro per jaar, krijg je 25 procent korting. We zijn een culturele Anbi, dus die giften zijn allemaal maximaal aftrekbaar.”

Ze lacht: “Ik kan het zelf ook niet betalen, hoor, maar ze lopen goed. Voor de kleinere beurs hebben we trouwens ook iets moois: een kleur­rijke print van de Peruaanse kunstenares Claudia Martínez Garay. De titel is Tupananchiskama (Until We Meet Again). De oplage is 150 en hij is tijdens de Open Studios te koop voor slechts 150 euro (ex. btw).”

Alle werken uit de box zijn te zien tijdens Rijksakademie Open Studios, van 17 t/m 27 juni. De expositie is ook op afspraak te bezoeken: edition@rijksakademie.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden