Plus

Illustrator Merel Corduwener tekent de mooie kanten van Holland

Wat is typisch Nederlands? Volgens illustrator Merel Corduwener niet de tulpen- en klompenclichés. 'Heb aandacht voor het kleine, alledaagse.'

Merel Corduwener wilde niet alleen het perfecte plaatje van Nederland laten zien. Beeld Merel Corduwener

'Dit is Merel, zij eet frikandellen." Zo werd Merel Corduwener (27) voor­gesteld aan haar nieuwe Amsterdamse vrienden. Op 21-jarige leeftijd verhuisde ze van 'provincie' Enschede naar 'grote stad' Amsterdam. "Het kwam zo denigrerend over. Alsof Amsterdammers ­alleen maar nepvlees en quinoa eten. Mensen vroegen zelfs of ik van een boerderij kwam."

Aan de andere kant van het land in Enschede hoorde Corduwener juist: "Alle Amsterdammers zijn arrogant en durven niets buiten de Ring."

Alledaagse dingen
Het is ook nooit goed, dacht Corduwener (27). Daarom wil ze nu juist de mooie kanten laten zien, van het dorp én van de stad. Ze tekende prenten over alle twaalf de provinciën en focust op kleine, alledaagse dingen; van het Suikerfeest in Rotterdam tot de ongemakkelijke gesprekjes tussen de drie zoenen op de wang. "Toch typisch Nederlandse dingen."

Corduwener tekent voor diverse dagbladen illustraties bij artikelen. Maar haar boek Polderpolonaise was geen opdracht, dit wilde ze zelf per se doen. "Ik verwonder me over de kleinste dingen. Hoe iemand kijkt als ie fietst bijvoorbeeld. En wist je dat bijna alle bomen in Nederland in een kaarsrechte lijn zijn geplant? Je moet aandacht hebben voor het kleine, alledaagse."

Links en rechts
Achter op de motor van haar vriend aanschouwde Corduwener het Nederlandse landschap. "Dan kan ik het beste de omgeving in mij op­nemen. Je kunt dan alleen maar links en rechts kijken en hoeft verder niets."

Corduwener tekende de omgevingen, zoals de Oostvaardersplassen, de haven van Rotterdam en snelwegknooppunten. "Dat is lastiger dan je denkt. Ik tekende willekeurig wat verkeersborden bij een snelweg, maar zonder rijbewijs heb je geen flauw benul van al die regeltjes. Er klopte niets van. Gelukkig, met een beetje googelen en hulp, kwam ik er wel uit."

Merel Corduwener. Beeld Marie Wanders

Merel Corduwener
Illustrator, werkt voor onder andere Het Parool, de Volkskrant, NRC Handelsblad en diverse ­festivals.

De prenten zijn doorspekt met geestige feitjes. Opgezocht door Corduwener, verzameld uit data, maar ook uit een vragenlijst waarmee ze langs 1250 mensen ging. Antwoorden op vragen als 'wat heb je gisteren gegeten?' en 'waar erger je het meest aan?' vormen een grote inspiratiebron voor Corduwener. "Ik vroeg me bij elk antwoord af wie zoiets zou zeggen."

Iets norsigs
En wat zeiden de Nederlanders? De vragenlijst gaf onder andere weer dat meeste Nederlanders 's avonds aardappels, groente en vlees eten - nepvlees voor de Amsterdammer. En het niet nakomen van een afspraak is een van onze grootste ergernissen. "Het heeft aan de ene kant iets norsigs, omdat er geen ruimte is voor spontaniteit, maar aan de andere kant schept het vertrouwen. Je kunt altijd op een Nederlander rekenen. Mooi toch?"

Corduwener wil niet een perfect plaatje van Nederland tekenen. We zien niet alleen maar mooie, slanke, jonge en dolgelukkige inwoners. "Iemand met een buikje en een chagrijnige kop hoort er ook bij." Zolang mensen zich er maar in kunnen herkennen en zolang het maar het authentiek is, zegt ze.

Ze gelooft niet dat er een eenduidige definitie bestaat van wat typisch Nederlands is. Er zijn eigenlijk maar twee dingen die vaststaan in Nederland, volgens Corduwener. "Er bestaan Dichters of Denkers des Vaderlands, maar nog niemand is Tekenaar des Vaderlands. Dat hoop ik nog te worden!"

Merel Corduwener, Polderpolonaise, Atlas Contact, €24,99, 160 blz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden