Han Lips kijkt tv

Ilja Gort bewonderde de spierballen van een ‘hartverwarmende geitenvrouw’

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Gort over de grens.

Han Lips
Beeld uit Gort over de grens. Beeld AVROTROS
Beeld uit Gort over de grens.Beeld AVROTROS

Ineens was hij het mikpunt van verontwaardigd commentaar op sociale media en ook aan de tafel van Media Inside kreeg hij kritiek. De kern: Ilja Gort – wijnboer te Frankrijk, parttime reisgids voor de AvroTros en voltijds levensgenieter – zou op dubieuze wijze met vrouwen omgaan. Gijs Groenteman toonde enigszins lacherig een compilatie van bewonderende aanrakingen van de 72-jarige Gort: hij pakte een schouder vast, wreef een ander over de hand. Geen van de vrouwen leek zich opgelaten te voelen. Toch viel net als op Twitter het woord ‘grensoverschrijdend’.

Lips, die eerdere programma’s van de voormalige reclameman met het recalcitrant in de wind wapperende siktweeluik met plezier had bekeken, installeerde zich voor de nieuwste aflevering van de reeks die uitgerekend Gort over de grens heet. In de Loirestreek ging hij op zoek naar het geheim van la douce France.

Zoenen met een plataan

Hoe Lips ook keek, hij zag niets dat wellicht niet door de beugel zou kunnen. Beducht voor zijn eigen blinde vlekken vroeg hij ook mevrouw Lips wat ze vond van Gorts introductie bij de echtgenote van een oudere wijnkoopman. Gort: “Ah, ik dacht dat ze uw dochter was.” Even later noemde hij de eigenaresse van een geitenboerderij een ‘hartverwarmende geitenvrouw’ en een ‘heldes’. Ook bewonderde hij haar spierballen.

Gewoon een ouderwetse charmeur, oordeelde mevrouw Lips, die wel aanstoot nam aan Gorts gezwollen taalgebruik. Zo was de presentator ‘gedreven door de wind’ in de Loire terechtgekomen waar hij een ‘haven van vrede’ signaleerde en ook nog begon te zoenen met een massieve plataan.

Daar kon Lips dan wel weer om lachen. Hij genoot van het bezoek aan het majestueuze Château de Chenonceau waar Gort een aanstekelijk verteller van geschiedenisverhalen bleek. Niet veel later stopte hij uiteraard bij een wijnboerderij. “Lekker bedrijfje dit. Beetje rommelig, beetje oude zooi,” luidde de recensie. Daarna plopte uiteraard de fles open. Lips kreeg er trek van.

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden