PlusTheater

Ilias: oorlog gevat in rauwe taal en prachtige klanken

In theatervoorstelling Ilias van muziektheatercollectief Konvooi wordt de zinloosheid van de oorlog gevangen in rauwe taal en op prachtige wijze verklankt in a capella zang.

Sander Janssens
Oerol op Terschelling. Beeld ANP
Oerol op Terschelling.Beeld ANP

Vanuit de verte staan ze erbij als onschendbare helden, de vier strijders van het Griekse leger dat op het punt staat Rome te verslaan. Eenmaal dichtbij verschijnen er barstjes in hun pantsers, slaat twijfel en moraal toe. Ilias was een van de hoogtepunten tijdens Oerol en staat aankomende week nog op Over het IJ, voordat het dit najaar de theaterzalen ingaat.

Het is de debuutvoorstelling van Konvooi, het muziektheatercollectief van spelers Victor IJdens, Jacob de Groot, Bart Sietsema, Jesse Mensah, Jasper van Hofwegen en regisseur Belle van Heerikhuizen, onder de vleugels van Orkater. Met deze trefzekere Ilias onderzoeken ze de individuele verantwoordelijkheid van de mens: ook murw geslagen door jarenlange strijd, is het van belang je rol daarin te bevragen. Verzet – in welke vorm dan ook – is altijd een optie.

Als Achilles na een geschil met Agamemnon het kampement verlaat, slaat ook bij zijn makkers Patroklos en Odysseus de twijfel toe. En dat kan een oorlog niet gebruiken, twijfel. Tegelijkertijd loopt Helena in een spannende, genderneutrale adaptatie van Mensah als een ware Judas de kameraden te verleiden, tussen hen te stoken en zo de onderlinge strijdlust van brandstof te voorzien.

De zinloosheid van de oorlog wordt niet alleen gevangen in de hedendaagse, rauwe taal (die doet denken aan het werk van Hulst & Tarenskeen, die de Ilias drie jaar geleden ook op Oerol brachten), maar ook op prachtige wijze verklankt in a capella (klaag)zang, dat weerkaatste in de duinen. Daardoor is deze Ilias zowel grof als poëtisch, even brallerig als breekbaar. Juist in die wisselwerking zit de kracht.

Hoe het prachtige duindecor (Ruben Wijnstok) van honderden blauwe paaltjes, die als grafzerken een oneindig massagraf representeren, vrijdag in een loods op de Scheepsbouwkade staat, is de vraag. Dat we van Konvooi de komende jaren nog veel gaan horen, staat vast.

Theater

Ilias
Door Konvooi, Orkater/De Nieuwkomers
Gezien 21/6, Oerol (Terschelling)
Te zien 5-14/7, Over het IJ Festival; 2-5/10, Toneelschuur Haarlem; 17-19/10, Bellevue; 27/10, Bijlmer Parktheater; 30/10, Amstelveen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden