'Ik zie op elke hoek van de straat wat er eerst stond'

Historisch maandblad Ons Amsterdam heeft vanaf 2018 een nieuwe hoofdredacteur: Koen Kleijn. De kunsthistoricus en journalist schrijft voor De Groene Amsterdammer en boeken over de stad.

De nieuwe hoofdredacteur van Ons Amsterdam is dol op de stad én geschiedenis. Beeld Bob Bronshoff
De nieuwe hoofdredacteur van Ons Amsterdam is dol op de stad én geschiedenis.Beeld Bob Bronshoff

Sinds Koen Kleijn (54) in 1981 in Amsterdam kwam wonen om kunstgeschiedenis te studeren aan de UvA is Kleijns interesse voor de historie van de stad onverminderd groot. In 2013 was hij nog medeauteur van het omvangrijke boek De Grachten Van Amsterdam.

Als criticus voor De Groene Amsterdammer kwam hij Peter-Paul de Baar, die nu afscheid neemt als hoofdredacteur van Ons Amsterdam en met pensioen gaat, meermaals tegen. "En elke keer dacht ik: wanneer ga je nou eens met pensioen?"

Het is zover.
"Ken je de uitdrukking: het huis van de buren komt maar één keer te koop? Nou, zo voelde dit een beetje."

Hoe bezeten bent u van Amsterdam?
"Ik heb door de jaren research die ik heb gedaan voor boeken over de stad een soort zesde zintuig ontwikkeld. Zoals het jongetje in The Sixth Sense dode mensen ziet, zie ik op elke hoek van de straat de molens die ooit op die plek hebben gestaan."

"Voor mij verdubbelt de stadsgeschiedenis het plezier van in de stad wonen. Ook het Amsterdam van 1617 is altijd bij me. Dat is voor mijn omgeving niet altijd even gunstig, trouwens."

Hoe staat Ons Amsterdam ervoor?
"Het blad zit goed in elkaar. Het is mooi dat het niet alleen gaat over de grote namen. Mensen denken vaak bij geschiedenis aan de Gouden Eeuw en de VOC, maar de geschiedenis begint bij je ouders."

"Juist de verhalen over de familiegroentezaak op de Marnixstraat, of het feit dat je vroeger naast André Hazes woonde op de Gerard Doustraat, maken de geschiedenis van Amsterdam."

"De gewone Amsterdammers maakten en maken de stad. De stad staat dicht bij de mensen: er wonen mensen in de historische panden. Dat is bijzonder, hoor. In steden als Venetië of Londen is dat niet aan de orde."

Zijn Amsterdammers zich daar voldoende van bewust?
"Niet iedereen. Daar ligt een klus voor het blad. Zo komen er nu tienduizenden mensen in de Houthavens wonen en die moeten kunnen weten waar ze eigenlijk gaan wonen."

Hoe zit het met de oplage?
"Die is ongeveer tienduizend. De meeste abonnees noemen zichzelf lid, dat laat de verbondenheid zien die ze met de stad en het blad hebben. Het zal geen verrassing zijn dat wij als historisch blad een verouderende ­lezersschare hebben. Er hoeft niet veel veranderd te worden, maar we gaan wel proberen zichtbaarder te worden."

"Peter-Paul heeft online al het een en ander opgestart en daar gaan we mee door. We moeten niet op een zolderkamertje een blad in elkaar draaien, maar de deur uit en durven zeggen: wij zijn het belangrijkste blad over de geschiedenis van Amsterdam. En als je daarover wil lezen, moet je bij ons zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden