PlusGallery Viewer

‘Ik ontdekte dat kunst niet onbetaalbaar is’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Jaap Rodrigues Pereira (72), financieel adviseur, ging van lieverlee ook zelf beelden maken.

Manuela Klerkx en Oscar Van Gelderen
Marie Cécile Thijs, Girl in Green Jacket (2020), SmithDavidson Gallery. Beeld Gallery Viewer
Marie Cécile Thijs, Girl in Green Jacket (2020), SmithDavidson Gallery.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot mijn grote hobby, ik mag wel zeggen: passie. Ik ben in een hele andere sector werkzaam geweest, het bankwezen, maar heb mij vanaf mijn adolescentie, geleidelijk aan steeds intensiever, met kunst bezig gehouden. Aanvankelijk alleen passief, kijkend, later ben ik, als hobby, zelf beelden gaan maken.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“In mijn ouderlijk huis speelde kunst geen heel actieve rol, maar mijn ouders hadden zeker een goed gevoel voor schoonheid, waren geabonneerd op de serie ‘Openbaar Kunstbezit’ en keken naar Pierre Jansen; hij was journalist, museumdirecteur en TV-presentator, en presenteerde van 1959 tot 1972 het programma ‘Kunstgrepen’ voor de AVRO. Vanaf mijn 22e begon ik regelmatig galeries binnen te lopen, en ontdekte dat ‘echte kunst’ helemaal niet onbetaalbaar was. Mijn eerste unicum – een prachtige aquarel van Dora Esser – kocht ik rond die tijd, en mijn eerste sculptuur – mijn favoriete kunstvorm – een paar jaar later, toen ik een baan, en daarmee het geld ervoor had: een fraai beeldje van Han Wezelaar.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Informatie over kunst betekent voor mij hoofdzakelijk: kijken. Ik koop kunst veelal op gevoel. Mijn partner, die kunsthistorica is, kan mij vervolgens feilloos uitleggen waarom het een goed werk is. Ik bezoek heel veel musea en galeries en zie heel veel op Facebook en onlineveilingen, bijvoorbeeld Invaluable.com.’’

Jan Eric Visser, Zonder titel (2017), RAM Galerie. Beeld Gallery Viewer
Jan Eric Visser, Zonder titel (2017), RAM Galerie.Beeld Gallery Viewer

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Kunst bekijken doe ik het liefst in een museum; daar vind je de optimale rust en concentratie. Daarnaast galeries, voor ontdekkingen. En ter oriëntatie op wat er in de kunstwereld gebeurt is internet natuurlijk ideaal. Maar het allermooiste is uiteraard: genieten van je eigen kunst, thuis.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Dat wisselt erg en is afhankelijk van wanneer ik iets tegenkom dat mij aanspreekt. Tegenwoordig beperk ik mij, op een uitzondering na, tot uniek werk.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik koop waar ik werk zie dat ik wil hebben, veelal dus bij een galerie of op een (online) veiling. En natuurlijk bij kunstenaars waar ik inmiddels een relatie mee heb, in het atelier.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Mijn partner en ik hebben eenzelfde gevoel voor kwaliteit, en delen een voorkeur voor moderne en hedendaagse kunst, maar onze voorkeuren verschillen vaak wel. We maken dan ook onze eigen keuzes.”

Stefan Gross, Flower Bonanza - Red Aqua (2021), Rademakers Gallery. Beeld Gallery Viewer
Stefan Gross, Flower Bonanza - Red Aqua (2021), Rademakers Gallery.Beeld Gallery Viewer

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Bij RAM Galerie ben ik vanaf mijn komst naar Rotterdam in 1995 intensief betrokken geweest. Ik heb daar met het werk van veel interessante kunstenaars kennis gemaakt, en ben ook bestuurlijk betrokken geweest bij de Stichting RAM, die – naast de galerie – activiteiten in brede zin organiseert ten gunste van de kunsten.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Dan zou ik kiezen - als dat nodig is - tussen een beeld van Alberto Giacometti en een van Henry Moore.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Jan Eric Visser, door de unieke manier waarop hij ‘waardeloos’ materiaal omzet in prachtige kunst en nu, gelukkig, eindelijk steun heeft aan de actualiteit doordat zijn thema – afvalrecycling, waar hij zich al decennia mee bezig houdt – nu volop in de aandacht staat.

“Stefan Gross maakt esthetische objecten, die verrassen door materiaal- en kleurgebruik. En Marie Cecile Thijs, om de verbinding die zij met haar fotografie maakt met de klassieke kunst.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com.

Jaap Rodrigues Pereira. Beeld
Jaap Rodrigues Pereira.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden