' Ik ben meer van winnen dan van meedoen'

Peter R. de Vries (1956) is journalist. Via een undercover
liet hij Joran van der Sloot praten over de verdwenen Natalee. Zijn programma Misdaadverslaggever kan maandag een Emmy Award krijgen.

Amstelveen

"Daar ben ik opgegroeid. Een keurige plaats. Op een christelijke school gezeten. Niet echt spannend, maar wel allemaal normale mensen om me heen. Pas later heb ik ervaren hoe belangrijk dat is. Om tijdens de kinderjaren omringd te worden door mensen die er normale normen en waarden op nahouden. "

Normen en waarden

"Ik verwijs dan naar het leven van Cor van Hout, een van de Heineken-ontvoerders met wie ik een vriendschap onderhield. Als in het Amstelveen van mijn jeugd de politie aan de deur belde, dan leidde dat tot schaamte. Wat moesten de buren daar wel niet van denken? Maar als de politie in de Staatsliedenbuurt van Cor van Hout ergens aanklopte, dan belden de buren aan met de vraag wat die ' kolerelijers' nou weer moesten. Dat contrast bepaalde grotendeels het verschil tussen Cor en mij. Amstelveen betekende ontzag voor het gezag. In de Staatsliedenbuurt van destijds was de reactie op gezag per definitie afwijzend."

Rechtvaardigheid

"Daar staat de R. in Peter R. de Vries voor, zou je kunnen zeggen. Het is iets wat mij drijft. Op de lagere school kwam ik al voor anderen op. Als zo'n leraar stond te schuimbekken voor de klas, en ieder woord gevaarlijk kon zijn, dan zei ik toch dat hij de verkeerde op het oog had. Op het gevaar af dat ik zelf ook onder uit de zak kreeg. Die houding loopt als een rode draad door de rest van mijn leven. Dat is iets dat bij me hoort. "

Vader
"Je doelt erop dat ik pas na zijn dood hoorde dat hij in de oorlog in het verzet heeft gezeten en betrokken was bij de liquidatie van een paar Duitsers? Dat is nogal wat - om daar op dat moment achter te komen. Ik herinner me mijn vader als een rechtlijnige, principiële man. Mijn ouders waren recht door zee. Het was op de blaren zitten als je iets flikte. Zij hadden niet die reflex van: dat doen mijn kinderen niet. Mijn vader ging ervan uit dat zijn kinderen alles deden waarvan zij door de buurt werden beschuldigd. En hij had gelijk. "

Balpen
"Toen ik een jaar of elf was, ben ik met een vriendje een keer gepakt toen ik een balpen had gepikt bij Vroom & Dreesmann. We werden meegenomen naar het politiebureau. Dat vriendje werd een uur later door zijn vader opgehaald. Die was daarvoor speciaal uit zijn werk gekomen. Ik moest tot negen uur 's avonds wachten. Toen kwam mijn vader pas. "

Journalistiek
" In het toneelstuk op de afscheidsavond van de lagere school speelde ik een journalist. Op die rol had ik al mijn zinnen gezet. Op die leeftijd was ik al echt met kranten bezig. Ik verzamelde van alles over de moorden op Martin Luther King, John F. Kennedy, Robert Kennedy en ook allerlei Nederlandse dingen. Terwijl ik verder op school helemaal niet zo mijn best deed. Het maakte mij niet uit waar Sappemeer lag. "

De Telegraaf
"Ik was twintig toen ik daar begon. Alles heb ik er geleerd en daar ben ik die krant nog steeds dankbaar voor. De mogelijkheden waren destijds ongekend. Als ik naar het buitenland moest, dan ging ik naar het buitenland. Zo heb ik fantastische dingen kunnen doen, en veel van de wereld gezien. De Telegraaf vormt zonder de twijfel de basis van wat er later nog meer is uitgekomen. "

Hoofdredacteur

"Er zijn gesprekken geweest om bij De Telegraaf als hoofdredacteur terug te keren, zo'n twee jaar geleden. Het plaatje was compleet anders geworden. De hoofdredacteur voert in deze tijd een permanente loopgravenoorlog. De druk om te bezuinigen is groot, terwijl de ruimte daartoe beperkt is. Je hebt te maken met een redactie die voor een deel bestaat uit een oudere generatie journalisten. Die generatie is wars van vernieuwingen, cynisch, en wil al helemaal niet weg omdat de arbeidsvoorwaarden te goed zijn. Als ze nog iets doen, dan bedrijven ze meestal hobbyisme. Het is, zacht gezegd, een hell of a job zo'n cultuur om te vormen tot een eigentijdse nieuwsorganisatie. "

Lezende voetballers
"De ontvoering van Alfred Heineken. Wordt altijd genoemd door voetballers als in Voetbal International naar hun favoriete boek wordt gevraagd. Er zijn mensen die daar dan weer smalend over praten. Alsof het boek dan niet goed kan zijn. Ik vind het een groot compliment dat voetballers het aan elkaar doorgeven. Het bewijst dat het boek in alle hoeken van de maatschappij wordt gewaardeerd. Omdat het een spectaculaire inkijk biedt in de keuken van de onderwereld. Het is het best verkochte misdaadboek in Nederland. Het ligt bijna 23 jaar in de boekhandel. Ruim 250.000 keer ging het over de toonbank. En het verkoopt nog steeds. "

SBS 6
"Ik werk voor Endemol, en die verkoopt mijn programma aan SBS 6. Ik voel me wel degelijk verbonden aan die club. Al twaalf jaar betalen ze voor het programma, en vergeet niet: het is een heel duur programma. SBS geeft me alle vrijheid. Als ik 45 keer aandacht wil besteden aan de Puttense moordzaak, dan doe ik dat. Er wordt niet aan de bel getrokken. Ik krijg optimale journalistieke vrijheid. Daarom blijf ik ze trouw. "

Patrick van der Eem
"Het verbaast mij dat mensen gingen focussen op Patrick van der Eem. Dat hij wel eens een snuif nam, en wel eens vreemd ging. Big deal. Het gaat niet om wat Patrick te vertellen had, maar om wat Joran van der Sloot zei. Als die Patrick een getuige was geweest die zonder film of geluid naar Joran had gewezen, dan gaat natuurlijk zijn geloofwaardigheid een rol spelen. Dat deed nu niet terzake. We zagen het allemaal Joran zelf zeggen."

Vies, man!
"Ja, Joran. Een ongelooflijke uitzending. Qua kijkcijfers historisch. Maar de Puttense moordzaak was voor mij belangrijker. Dat is iets wat veel meer in mij zit. "
"De zaak van Joran was uniek omdat hij wereldwijd aandacht trok. Ik zat bij Larry King in de uitzending - voor een gewone jongen uit Amstelveen toch bijzonder. De discussie die daarna losbarstte, zei me niet zoveel. Dat Joran niet is opgepakt, is niet mijn pakkie-an. Alsof ik er als journalist een vonnis bij moest leveren. Ik heb overtuigend aangetoond dat Joran over zijn whereabouts van die nacht keihard heeft gelogen. Dan is het verder aan justitie om daarmee af te rekenen. "

Verborgen camera
"Ik heb spraakmakende zaken gehad die ik niet had kunnen aantonen zonder de inzet van de verborgen camera - Joran is daarvan natuurlijk de bekendste. Maar ik onderschrijf dat de verborgen camera een journalistiek middel is dat tegen de grens aanzit. Aan de andere kant is het zo dat dingen veranderen. Ik behoor tot de voorhoede-spelers in mijn vak die tegen de grens aanschurken. Als je ziet hoe 25 jaar geleden tv werd gemaakt, dan schrik je je kapot. Dan moet je blij zijn dat er voorhoedespelers zijn die blijven zoeken naar nieuwe terreinen."

Politieke ambities

"Door mijn politieke ambities heb ik mijn horizon aanzienlijk verbreed. Ik werd gedwongen over andere problematiek na te denken, heb andere mensen leren kennen. Maar goed: ik had de lat hoog gelegd. Op het moment waarop bleek dat ik niet genoeg kiezers achter me kreeg, ben ik weer verder gegaan. Dan is het bij mij ook klaar. "

Imago
"Toen ik met die politiek bezig was, reageerden veel mensen verbaasd. Die dachten dat ik veel rechtser was. Mijn afwijzing van de doodstraf is daar een voorbeeld van. Net zoals ik voor de legalisatie van drugs ben. Veel mensen bleken zich dat niet te realiseren. Dat vind ik grappig. Al kan ik er niet veel mee. Die reactie zegt me ook dat zulke mensen zich nooit echt in mij hebben verdiept. "

Orde
"Ik roep vaak tot ergernis en hilariteit van mijn redactie dat netheid geen tijd kost maar tijd bespaart. Ik kan niet tegen bergen papier op de bureaus. Als ik over een zaak van negen jaar geleden word gebeld, dan wil ik het dossier binnen dertig seconden kunnen terugvinden. Dat testen we wel eens op de redactie, voor de grap. Doorgaans weet ik rond de zeventien seconden de gestelde vraag te beantwoorden. "

Emmy
"Met een vrij grote ploeg verblijven we drie dagen in New York. Ik verhul niet dat ik het heel leuk zou vinden als ik die Emmy ook werkelijk win. Die wil ik graag bijschrijven. We zitten nu bij de laatste vier. Van in totaal achthonderd inzendingen uit 65 landen. Dat is mooi. Maar ik ben wel iemand die meer van het winnen is dan van het meedoen. "

Marianne Thieme
"Dat is een erg lekker dier."

(RONALD OCKHUYSEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden