Icoon van de gansterrap Ice Cube aan de bokkenpootjes: even wennen

Een niet alledaags tafereel: twee Amerikaanse sterren die hier hun nieuwste film komen promoten. Ice Cube en Kevin Hart meldden zich dit weekend voor een ritje Amsterdam.

Marcel Wiegman
Ice Cube (l) en Hart op een podiumpje naast Pathé Arena in Zuidoost Beeld Amaury Miller
Ice Cube (l) en Hart op een podiumpje naast Pathé Arena in ZuidoostBeeld Amaury Miller

Het is even wennen. Ice Cube (O'Shea Jackson), aartsvader van de gangstarap, gevierd auteur van het nummer Fuck tha Police, boze man uit het getto van South Central Los Angeles, bijgenaamd 'The Wrong Nigga To Fuck With' achter een tafeltje in vijfsterrenhotel The Grand om zijn nieuwste film aan te prijzen. Ride Along 2: lach of ik schiet.

Heel veel drugs
Hij is ouder geworden, de man die de jaren tachtig kleur gaf met zijn controversiële teksten en opzwepende muziek. Rustiger. Cube speelt niet alleen een van de twee hoofdrollen in de film, hij is ook de producer. Dat neemt verantwoordelijkheden met zich mee. En dus zit naast hem de tien jaar jongere topkomiek Kevin Hart (36) de show te stelen.
Hij is, zegt Cube, 'mijn kleine broertje'. Irritant, spontaan, onmisbaar. Hoe ze het allemaal voor elkaar krijgen?
Hart: 'A lot of drugs, man!'

Op tafel staan jus en bokkenpootjes. In de statige oude raadszaal van Amsterdam zijn de muren donker en de gordijnen dik. Ver weg is Boyz 'n the Hood, de eerste film waarin Ice Cube acteerde en een onthutsend inkijkje gaf in het leven temidden van de straatbendes van Los Angeles.
Er moet gelachen worden.

Ride Along 2 is, niet heel verrassend, het vervolg op de populaire actiekomedie Ride Along. De inhoud: vlak voor de bruiloft van Ben (Hart) en de zus van James (Cube) reizen de twee toekomstige zwagers af naar Miami om een drugsdealer tegen te houden. Verwikkelingen volgen.
Op de eerste rij de fine fleur van de Nederlandse standup comedy. Roué Verveer, Howard Komproe, Murth Mossel, Najib Amhali en rapper Gers Pardoel. Enthousiasme en ontzag vechten om voorrang.
'I'm Roué Verveer and I'm a comedian,' zegt Verveer.
'Hey brother,' grijnst Hart.

Erfenis
Ontzetting in de ogen van Verveer. 'Ja, we zijn écht brothers.'
Buiten wacht de streched Hummer om de filmsterren naar de première in - waar anders - Zuidoost te brengen. Op de Arenaboulevard trapt de Bijlmerjeugd zich in de vrieskou een ongeluk in een rij speelgoedautootjes om een gratis kaartje voor de film te bemachtigen. Als ze eindelijk ariveren blijken Cube en Hart niet te beroerd een rondje mee te trappen.
Wat wordt hun erfenis, wil een verslaggever uit Suriname weten.
'Respect voor wat ik doe,' gooit Cube er nog maar eens een stokoud rapcliché tegenaan.

Hart, voormalig schoenenverkoper en zoon van een cocaïneverslaafde vader die meer in de gevangenis zat dan dat hij thuis was: 'Ik wil een voorbeeld zijn. Ik weet waar ik vandaan kom en hoe moeilijk het is om te komen waar ik nu ben. Maar ik haat mensen die opgeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden