IBM vreest de losse lippen van Apple's Siri

Werknemers van ict-bedrijf IBM mogen best hun iPhone meenemen naar hun werk, zolang ze maar geen gebruik maken van de digitale persoonlijke assisitent Siri. De spraakherkenningssoftware van Apple slaat alles wat er gezegd wordt namelijk op, en wat er vervolgens mee gebeurt is onduidelijk. IBM is bang dat er gevoelige informatie op straat komt te liggen.

Siri verstaat niet alles... Beeld AFP
Siri verstaat niet alles...Beeld AFP

Dat blijkt uit een interview dat IMB-ceo Jeanette Horan eerder deze week gaf aan het tijdschrift Technology Review. Ze zegt daarin dat het bedrijf bang is dat de gesproken teksten ergens worden opgeslagen. Een blik op de gebruikersovereenkomst van Apple-software toont aan dat die zorgen terecht zijn. 'Als u gebruik maakt van Siri of Dictation, wordt alles wat u zegt opgenomen en verstuurd naar Apple, om de gesproken woorden in geschreven tekst te vertalen', staat daar letterlijk.

Toestemming
Maar hoe lang de informatie precies wordt bewaard, en wie er toegang toe hebben, dat maakt Apple niet bekend. Wie van de applicatie gebruik maakt, geeft Apple echter niet alleen toestemming om de gesproken informatie te verwerken, maar ook om deze te gebruiken, aldus de gebruikersovereenkomst. Volgens Horan zijn werknemers zich helemaal niet bewust van de veiligheidsrisico's van bepaalde mobiele apps. Vandaar de noodzaak tot voorzorgsmaatregelen, meent zij.

IBM voorziet 40.000 van de in totaal 400.000 werknemers van een Blackberry, maar er zijn dus ook veel werknemers die van een zelf aangeschafte telefoon gebruik maken. De it-afdeling van IBM bekijkt iedere telefoon van iedere werknemer afzonderlijk, en bepaalt dan welke functionaliteiten en apps wel en niet mogen worden gebruikt. Naast Siri is ook het gebruik van Dropbox, een populaire dienst waarbij bestanden online opgeslagen kunnen worden, bij IBM verboden. Volgens het bedrijf kunnen gevoelige bestanden hierdoor veel te makkelijk uitlekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden