PlusColumn

'Ibiza is een smeltkroes van culturen'

Stylist Renu Kashyap verruilde Amsterdam vijf jaar geleden voor Ibiza en heeft nooit spijt gehad. Haar boek Ibiza Bohemia verbeeldt haar liefde voor het Spaanse eiland.

De Nederlandse antropologe Marlot Caspers en Argentijnse kapitein Hugo Pazos leven er grotendeels op hun houten zeilboot Beeld Petrovsky & Ramone
De Nederlandse antropologe Marlot Caspers en Argentijnse kapitein Hugo Pazos leven er grotendeels op hun houten zeilbootBeeld Petrovsky & Ramone

Love it or hate it, een tussenweg is er niet, maar Ibiza - vaak tekortgedaan door het stempel partyeiland - doet iets met je. En de vele mooie foto's in Ibiza Bohemia maken dat je meteen je koffer wilt pakken om naar die hedonistische plek vol prachtige mensen met sunkissed lichamen te gaan.

Al sinds de jaren zestig is het een toevluchtsoord voor kunstenaars, creatieven en musici. In de jaren tachtig waren David Bowie, Jean Paul Gaultier en consorten er frequente bezoekers van de vele nachtclubs en vanaf de jaren negentig feestten Kate Moss en Naomi Campbell er met de mode-elite. Mick Jagger zit er vaak aan de tequila bij bar Anita in het rustige Noorden.

Rijke vrije geest
Renu Kashyap (40), ook verliefd op het eiland, maakte er het fotoboek Ibiza Bohemia over. "Het legt de nadruk op de natuur en de bewoners met hun rijke vrije geest," zegt ze. "En het gaat over de liefde." Drie jaar werkte ze eraan. 95 procent van de foto's produceerde ze zelf, met behulp van diverse fotografen onder wie het Nederlandse duo Petrovsky & Ramone, Anne Dokter en modefotograaf Philippe Vogelenzang.

Donderdag werd het boek in Londen gepresenteerd, volgende week gebeurt dat op Ibiza, daarna nog een feestje in Amsterdam en waarschijnlijk komt er ook nog een presentatie in The Hamptons bij New York, in samenwerking met de Amerikaanse Vogue.

Het is een heerlijk koffietafelboek. De geportretteerden werden door Kashyap geselecteerd op een eigen, inspirerende en (om in populaire modetermen te blijven) effortless stijl. Toch zou je graag wat meer van de mensen willen weten dan alleen dat ene bijschrift.

Zoals van de Colombiaanse Toya Montoya - die in een ingewikkelde yogapose op een eettafel ligt - of Belinda Bourdouxhe, wier winkel een schat aan vintage vondsten uit India, China en Tibet bevat, of de Argentijnse kunstenaar Grillo Demo, al 32 jaar op het eiland, zijn werk wordt verzameld door Madonna en Kate Moss.

Geen people's book
Waarom mensen zich hier gevestigd hebben, komt niet aan bod. Uitgever Assouline wilde er geen 'people's book' van maken. Het draait in Ibiza Bohemia daarom vooral om sfeer, verlaten strandjes, details van een kerk in San José, lokale klederdracht en kleurrijke personen en hun interieurs. Een intro van de Britse reisjournalist Maya Boyd behandelt de rijke geschiedenis van het volgens velen magische eiland.

Kashyap: "Ibiza is een smeltkroes van culturen, van kunstenaars met weinig geld en gypsetters - jetsetters met een hippiehart - met huizen in New York en Tulum. Er is hier veel rijkdom maar locals zijn vooral bezig met zelfontwikkeling, spiritualiteit en yoga. Ik voel me de hele dag omringd door positiviteit."

Kashyap is stylist. De afgelopen 17 jaar werkte ze onder andere bij (het inmiddels ter ziele gegane) Jackie Magazine. Voordat haar dochter leerplichtig werd wilde Kashyap nog graag het avontuur aangaan. "Ik nam twee maanden onbetaald verlof. Mijn man Bas is dj, dus die kon makkelijk weg. Twee maanden werden er zes, Bas vond werk, ik kreeg een paar klussen."

Ze wonen nu vier jaar in San Lorenzo, op het platteland, en runnen daar bed & breakfast Casa Amore. Ze werkt daarnaast freelance als stylist voor tijdschrift Glamour en is partner in Caramba ­Productions, opgericht door de moeder van make-upartist Charlotte Tilbury, verantwoordelijk voor de productie van vele modeshoots op het eiland.

Hoge kwaliteit van leven
Wordt de magie er niet verstoord door feestende Russen? "Nee, er heerst een spanning tussen shine and happiness aan de ene en dat donkere, ordinaire randje aan de andere kant. Dat maakt het juist aantrekkelijk. Voor de balans."

Is het leven er nog betaalbaar? "Ach, ik kook vaak met ingrediënten uit de tuin. En ik ben gek op mooie spullen en op designerkleding, maar het is er bloedheet en wat je draagt is minder belangrijk dan in Parijs. Als ik mijn yogalessen en gezonde voeding kan betalen, en ook nog wat kan reizen, ben ik gelukkig."

"De kwaliteit van leven is hier hoog. 's Ochtends breng ik mijn dochter naar de Franse school aan de andere kant van het eiland en daarna ga ik naar yoga. Eenmaal thuis is het lunchtijd en dan begint de dag pas. Zo'n heerlijk ritme, dat is me in Amsterdam nooit gelukt."

Renu Kashyap: Ibiza Bohemia. Uitgeverij Assouline, €85, verkrijgbaar bij XBank, de Bijenkorf en Mendo.

Fiona Hering is modejournalist bij Vogue Nederland en RTL Boulevard. Wekelijks deelt ze haar visie op mode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden