PlusFilmrecensie

I Never Cry is een wrede film over Poolse arbeidsmigranten

Roosje van der Kamp
null Beeld

I Never Cry (Jak najdalej stad) van het Previously Unreleased-programma van Eye is een rauwe film over de gevolgen van arbeidsmigratie. Wanneer haar vader door een werkongeval in Schotland sterft, moet de Poolse Ola (Zofia Stafiej) de administratie regelen. Haar moeder spreekt namelijk geen Engels.

De titel is ontleend aan de woorden die de 17-jarige Ola uitspreekt als ze op de bus stapt om de overlijdensakte van haar vader te halen. Ze is nog niet volwassen en heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten. Ze is te jong om te roken, vertelt iedereen haar telkens, maar niemand valt over haar leeftijd als ze het lichaam van haar dode vader vanuit Schotland naar huis probeert te halen.

In de ogen van de Poolse regisseur Piotr Domalewski (Silent Night) is Schotland geen mythisch paradijs, maar een bureaucratische hel. In een blauwtonig kleurenpalet schetst hij de druiligere straten en hokkerige kantoortjes. Ola wordt vaak van afstand gefilmd, klein, overweldigd door haar omgeving.

Polen is sinds 2004 officieel lid van de Europese Unie. Sindsdien trekken vooral mannen naar het buitenland om daar geld te verdienen. Dat betekent dat veel kinderen in Polen als half-wezen opgroeien: de vaders zijn letterlijk afwezig in hun leven, maar staan ook figuurlijk ver van hen af. Ze leven immers een leven waar hun kinderen geen weet van hebben.

I Never Cry is een wrede en soms gruwelijke film over ontmenselijking. Haar vader is geen echte vader, zegt Ola, maar een ‘parttime vader’. In Schotland lijkt niemand zich echt druk te maken over zijn dood. Maar de film maakt ook een tegenovergestelde beweging: wanneer Ola de vriendin van haar vader ontmoet, verandert haar perspectief geleidelijk. Haar vader was misschien een parttime vader, hij deed ook zijn best.

I Never Cry

Regie Piotr Domalewski
Met Arkadiusz Jakubik, Zofia Stafiej, Kinga Preis
Te zien in Eye, De Filmhallen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden