PlusAchtergrond

Hypnotiserende bosbranden, een binnentuin en kunstenaarskind Apolonia: drie bekroonde docu’s van Idfa te zien

Best of IDFA on Tour bestaat uit drie films die tijdens het afgelopen International Documentary Film Festival Amsterdam in de prijzen vielen. Het zijn films die stuk voor stuk een echte release hadden verdiend; dat ze nu langs vijftig Nederlandse filmtheaters gaan, is tenminste iets.

Jan Pieter Ekker
Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster in ‘Reis door onze wereld’.   Beeld
Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster in ‘Reis door onze wereld’.

Het programma bestaat uit drie bekroonde documentaires: Apolonia, Apolonia van de Deense regisseur Lea Glob (bekroond met de Idfa Award for Best Film in de International Competition), Reis door onze wereld van Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster (bekroond als beste Nederlandse documentaire; Mario Steenbergen ontving de Idfa Award voor de beste montage) en Paradise van de Russische regisseur Alexander Abaturov, over Siberische brandbestrijders die zonder veel uitrusting tegen de vlammen in de taiga vechten. Voor die laatste, visueel zeer sterke documentaire won Paul Guilhaume de Idfa Award voor het beste camerawerk. Dat is terecht; hij zit de brandbestrijders verontrustend dicht op de huid terwijl ze tegen de vlammen vechten en heeft een goed oog voor de verontrustende schoonheid van het natuurgeweld.

Apolonia, Apolonia is een wijd meanderend portret van Apolonia Sokol, een charismatisch, allesbehalve cameraschuw kunstenaarskind dat na een studie aan de prestigieuze kunstacademie Beaux-Arts de Paris in de voetsporen wil treden van de grote Franse schilders. Glob volgt haar ruim dertien jaar, vaak in het Parijse afbraaktheatertje van haar gescheiden ouders, waar ze de getraumatiseerde Oekraïense Femenactivist Oksana Sjatsjko onderdak biedt, maar ook tijdens uitstapjes naar New York en Los Angeles, waar ze in handen valt van een schatrijke mecenas, die haar schilderkunst wil exploiteren, en op de thee wordt gevraagd door Harvey Weinstein. Zo raakt Apolonia, Apolonia ook heel nadrukkelijk aan het tijdsgewricht: de laatste jaren van voor de #MeToo-beweging.

Reis door onze wereld markeert een andere belangrijke periode: de coronalockdown. Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster, bekend van onder andere De wereld van juf Kiet, filmden hun binnentuin tijdens de lockdown: bloemetjes, insecten en een kraai, maar ook hun bovenburen, een Oekraïens-Russisch stel dat naar Nederland is geëmigreerd. Het resultaat is een zeer intieme documentaire; de perfecte metafoor voor het leven in isolatie, waarin de Latasters ook de camera op zichzelf richten. Zo staan ze op één been hun tanden te poetsen en doen ze in de woonkamer krachtoefeningen met twee pakken havermelk.

Best of IDFA on Tour 2023: 19/1 Cinema Amstelveen, 21/1 Rialto VU, 25/1 Rialto De Pijp, 28/1 De Balie.

Hoe Idfa uitgroeide tot het grootste documentairefestival ter wereld

Meer weten over Idfa? Beluister hieronder de podcast Amsterdam wereldstad.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden