PlusTheater

Humor, chaos en af en toe een cliché

Elise Van Dam
null Beeld Bas de Brouwer
Beeld Bas de Brouwer

Terwijl Nederhopartiest Viggo nog aan zichzelf twijfelt in de coulissen, zet zijn manager Kate alvast de waterflesjes klaar en draait het statief van de camera nog eens extra vast. Nu regisseur Joeri ziek thuis zit, is het aan hen om de clip voor zomerhit Ik voel Amor in elkaar te draaien.

Die clipopnames verlopen, de doortastendheid van Kate (een geweldige Kirsten Mulder) ten spijt, niet bepaald soepel. Viggo (Amir Vahidi) wil zich onderscheiden van de stoet hiphopvideo’s met halfnaakte vrouwen op motorkappen met een kunstzinnige clip vol abstracte beelden. Maar hoe dat er precies uit moet zien, is nog een raadsel.

De ingrediënten zijn er: een metershoge sculptuur met spiegelbollen, fantastische kostuums van modeontwerper Tom van der Borght en een onvermijdelijke influencer (Kimberley Agyarko, met selfiestick). Zwalkend rond een vaag concept proberen de drie ideeën uit, waarbij ze toch geregeld weer struikelen over een rondslingerend cliché.

Het lekker vet uitgespeelde ongemak wordt nog vergroot doordat regisseur Eva Line de Boer en schrijver Elly Scheele (die eerder samen onder meer het geweldige Rust zacht Billy maakten) de clipopnames situeren in een uit de lockdown kruipend Nederland. Een samenleving met nieuwe regels, waarin het is alsof alles opnieuw moet worden uitgevonden. Van begroetingen tot de liefde.

Zoals vaker in haar voorstellingen speelt De Boer met het spanningsveld tussen het fysieke bestaan en de online representatie daarvan. Daarbij valt ze niet in de valkuil van echt versus nep. Veel meer toont ze dat als het spelen met verschillende lagen van je identiteit.

Daar komt dan nog het ‘nieuwe normaal’ van anderhalve meter en quarantaines overheen, dat sociale contacten nog nadrukkelijker naar de digitale wereld verplaatst, of prille liefdes juist in een stroomversnelling doet geraken.

Het wordt in Ik voel Amor allemaal speels onderzocht met een lekkere dosis humor en chaos.

Theater

Ik voel Amor
Door Theater Bellevue/Elly Scheele/Eva Line de Boer
Gezien 26/9, Theater Bellevue
Te zien aldaar t/m 17/10

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden