Nieuws

Humberto Tan reageert op ‘racistische, homofobe’ uitspraken Thierry Baudet over aids

Presentator Humberto Tan heeft politicus Thierry Baudet zondagavond van repliek gediend. Tan sprak zich in zijn talkshow kritisch maar beheerst uit tegen uitspraken die de Forum voor Democratie-voorman deed over aids.

Simone van ZwienenMark den Blanken en Kees Graafland
Humberto Tan twijfelde ‘enorm lang’ of hij wel aandacht moest besteden aan de opmerkingen van Baudet. Beeld Hollandse Hoogte/ ANP Kippa
Humberto Tan twijfelde ‘enorm lang’ of hij wel aandacht moest besteden aan de opmerkingen van Baudet.Beeld Hollandse Hoogte/ ANP Kippa

“Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren en te overgieten met een racistisch, homofobisch sausje,” zegt Tan onder andere.

Tan twijfelde naar eigen zeggen ‘enorm lang’ of hij er aandacht aan moest besteden. “Want de meeste collega’s doen dat niet. Die laten de opmerkingen wellicht terecht links liggen. Internationaal wordt het wel opgepikt,” zo begon hij zondagavond zijn talkshow. Omdat het onderwerp hem persoonlijk raakt, laat hij toch het fragment zien van de woorden die FVD-leider Thierry Baudet dit weekend uitsprak.

Baudet over aids

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was de Forum voor Democratie-voorman zaterdag in Heerhugowaard om kandidaten van zijn partij voor te stellen en aanhangers toe te spreken. Hij sprak daar ook over het coronavirus, en deed enkele opmerkelijke uitspraken. Zo stelde de FvD-leider: “De kans dat een blanke hetero aids krijgt, is kleiner dan de kans dat ‘ie door de bliksem wordt getroffen. Die kans is 0,000... is megaklein. Eigenlijk bestaat aids niet, in principe niet, voor blanke hetero’s. Dat komt eigenlijk niet voor.”

Baudet noemt de angst voor ‘aids bij blanke mannen irrationeel’ en ‘ons aangepraat door de big pharma en die hele angstindustrie’. Het dragen van een condoom om het overdragen van ziektes tegen te gaan noemt hij daarna ’onzin’. “En ik denk dat zoiets ook gebeurd is bij al die politici over corona. Ze kunnen gewoon niet meer normaal nadenken daarover.”

Korte metten

Tan maakt in zijn show een krachtig statement tegen de uitspraken van Baudet. “De broer van Mark Rutte, de broer van Eberhard van der Laan, mijn broer. Alle drie overleden aan de gevolgen van aids. Zoals zoveel mannen en vrouwen zijn overleden aan aids. Maar Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren en te overgieten met een racistisch, homofobisch sausje.”

Hij vervolgt: “En dat in het weekend dat het betaalde voetbal de regenboogfamilie heeft omarmd en zichtbaar steunt.” Tan verwijst daarmee naar de verschillende acties in het betaalde voetbal om de lhbti-gemeenschap wereldwijd te steunen. Zo speelden alle aanvoerders met een OneLove-aanvoerdersband, droegen de coaches en de arbitrage een regenboogspeldje en hadden alle cornervlaggen de kleuren van de regenboog. Ook de plopkapjes voor microfoons die werden gebruikt bij de interviews hadden de kleuren van de regenboog.

“Baudet bedankt,” besluit Tan. Tafelgast en Nederlands radiomaker Frits Spits noemt het dapper. “En ook heel terecht wat je zegt. Ik vind het ook terecht dat Baudet steeds wordt gecorrigeerd als hij dit soort onzin vertelt.”

Twijfel

Tan heeft met zijn redactie lang overlegd of hij dit wel moest doen. “Je geeft iemand een platform, je laat horen wat die zegt en het is ook onzin. Maar tegelijkertijd, als je dat constant blijft doen, laat je het ook voorbij gaan. Ik moest heel erg denken aan mijn collega Peter R. de Vries. Dat was zijn credo ook: als goede mensen zwijgen, laat je het kwaad voortwoekeren.”

“Dit was gewoon te ver, omdat het me persoonlijk ook raakt,” gaat Tan verder. “Ik kan me niet voorstellen waarom je dit in hemelsnaam zou doen. We hebben het Aidsfonds gebeld. Heel veel mensen gebeld om te kijken of ze commentaar wilden geven. En het aidsfonds wilde niet eens echt commentaar geven, omdat ze zeiden dat dit zo afschuwelijk is. En dit is niet een show waar we dit soort dingen normaal doen, maar ik vind: soms moet je niet zwijgen.”

Reactie Baudet

Baudet reageert na de uitzending via Twitter: ‘Altijd maar die ‘verontwaardiging’ en emo-kaart om het debat te gijzelen. Mijn punt was dat in de jaren 90 Europese hetero’s werden geterroriseerd met angstbeelden over aids terwijl de kans daarop extreem klein was en is. En ik zei dit om uit te leggen wat er gebeurt met corona.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden