PlusInterview

Humberto Tan: ‘Ik heb altijd risico ­genomen. En dan ga je maar eens op je bek’

null Beeld Michel Schnater
Beeld Michel Schnater

Hij had een gestrand talkshowavontuur, maar desondanks verdween Humberto Tan nooit van de radar. Hij is te zien op RTL Z en vanaf vrijdag in Holland’s Got Talent. ‘Als je niet wilt vallen, moet je gaan liggen.’

Gudo Tienhooven

“Stel je voor: je hebt een fantastische dag, het is mooi weer, je hebt allemaal mooie mensen aan tafel, misschien drink je een glaasje wijn. Aan het eind van de avond word je gestoken door een wesp. Maakt dat de rest van je dag ineens minder mooi? Nee, natuurlijk niet. Dát is het avontuur van RTL Late Night. Zo ervaar ik het nog steeds. Die wespensteek moet worden uitgezogen, dan zit er misschien even een zweer, maar het gaat gewoon weer weg…”

Het is opvallend hoe vaak Humberto Tan (54) tijdens het interview in het Hilversumse Radiohuis van de publieke omroep uit zichzelf over de grofweg anderhalf jaar geleden gestaakte talkshow begint. Hier, in dat Radiohuis, maakt de presentator sinds kort het middagprogramma Humberto op NPO Radio 1. Halverwege het gesprek loopt Twan Huys voorbij en zegt gedag. Hij vertelt trots straks in te vallen voor de tijdelijk afwezige Sven Kockelmann. Je kan niet aan de gedachte ontsnappen: hier praten de twee heren die een prestigieuze show op de late avond van RTL 4 moesten verlaten na kelderende kijkcijfers.

Een andere overeenkomst: beide mannen pakten de draad snel weer op. Huys is weer aan de slag voor de NPO, met onder meer Buitenhof. Tan presenteert naast het radioprogramma ­talloze titels van RTL, waaronder Holland’s Got Talent, vanaf vrijdag, en Humberto onderneemt, waarin hij succesvolle ondernemers volgt, op zusterzender RTL Z.

“Een paar dagen na de laatste RTL Late Night begon ik al met de opnames van Dance Dance Dance. Er is sindsdien geen periode geweest dat ik niks deed.” Tan refereert daarmee ook aan Het zijn net mensen en The Big Music Quiz. “Ik hoor soms: eindelijk ben je weer op tv. Grappig hè? Ik neem het ze niet kwalijk, want ik was vijf jaar lang elke dag op de buis. Het zegt ook iets over de impact die deze periode op kijkers heeft gehad.”

Of hij weer een dagelijkse talkshow zou willen doen? “Die kansen zijn er wel geweest. Het tijdslot van De Wereld Draait Door bijvoorbeeld, daar zei ik heel bewust nee tegen. Ik heb het naar mijn zin bij RTL. En dan nog, je mag na zo’n avontuur ook wel wat bescheidener zijn en even een stap terug doen. Er zit geen stiekeme hunkering meer. Maar zeg nooit ‘nooit’.”

Risico nemen

“Live is natuurlijk het mooiste wat er is,” zegt Tan. “Toen Pharrell Williams naar Late Night kwam, zei ik: ‘Wat er ook gebeurt, we stoppen níét. Kraakje in het geluid, een microfoon die even niet werkt? We gaan gewoon door’.”

Op NPO Radio 1 is hij elke vrijdag live bezig met de actualiteit. “Daar vang ik menselijke verhalen. Dat is een beetje de rode draad door alle programma’s die ik doe. Holland’s Got Talent valt daar ook zeker onder. Ook fotografeer ik ­tegenwoordig veel. Voor een beeldproject interview ik honderd mensen van minimaal 100 jaar oud. Prachtig! Het is een behoefte die ik nu dus op een andere manier invul.”

Tan verdween nooit van de radar. “Weet je, ik leef met het adagium ‘als je niet wilt vallen, moet je gaan liggen’. Ik lig niet, ik sta. Altijd! Wat ze ook over me roepen, ik heb wel altijd risico ­genomen. En dan ga je maar eens op je bek. Ik kijk er nooit naar of iets zou kunnen slagen. Ik denk: stel dat het mislukt, sta ik er dan nog steeds achter? De (geflopte, red.) voetbaltalkshow VTBL op RTL 7 was geen gemakkelijke ­opdracht. Toch heb ik het geprobeerd. Ik ga er altijd helemaal voor.”

Kreeg hij nooit ergens spijt van? “Oh, van heel veel dingen,” antwoordt Tan met gedempte stem. “Als je mensen pijn doet die je geen pijn wílde doen… Daden hebben consequenties, en dat is niet altijd leuk. Een houten tuinhek kan je altijd weer rechtzetten. Als je er een mes in gooit, zit er wel een blijvend gaatje in. Maar dat kan ook mooi zijn. Daarom houd ik meer van ­antiek dan van Ikea.”

‘Allemaal studiepikkies’

Tan vertelt over een recent bezoek aan Parijs met zijn gezin. “We zitten ergens op een trap, ­gezellig wat te ouwehoeren. Ineens sta ik op en ren ik naar een wildvreemde jongen met de vraag of ik hem mag fotograferen. ‘Waarom?’, vraagt hij. ‘Omdat je er goed uitziet, jongen!’ Het is een fantastische foto geworden.” Tan laat de afbeelding zien op zijn telefoon. “Toch?”

“Doorpakken en je kansen grijpen, ik leerde het van mijn moeder. Op de basisschool kreeg ik het advies mavo. Ik ging uiteindelijk naar het gymnasium, terwijl ik dat eigenlijk niet wilde. ‘Allemaal studiepikkies, zo ben ik niet.’ Als kind word je vaak gebrainwasht in je onvermogen. Mam zei gelukkig: ‘Minder kan altijd nog, maak altijd eerst een stap naar voren. Doe het!’ Daar heb ik gelukkig naar geluisterd.”

Tan geeft die les door aan zijn eigen kinderen. “Ellende komt vanzelf op je af. Voor mooie ­dingen moet je je best doen. Die jongen in Parijs die ik wilde fotograferen? Ren er snel naartoe, anders is hij weg. Snap je?”

Humberto onderneemt, RTL Z, dinsdag, 20.30 uur. Holland’s Got Talent, RTL 4, vanaf vrijdag, 20.00 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden