PlusPoëzierecensie

Huiveringwekkend goede poëzie: Mustafa Stitou geeft zich volledig over aan zijn verbeeldingskracht

In poëziebundel Waar is het lam? van Mustafa Stitou vallen stijl en inhoud volmaakt samen. Hij durft ver te gaan in zijn pogingen de angsten van de lyrische ik(ken) te bezweren.

Dieuwertje Mertens
null Beeld Yawar Nazir/Getty Images
Beeld Yawar Nazir/Getty Images

In de Bijbel wordt Isaak door tussenkomst van een engel gered. God wilde slechts het geloof van Abraham testen. Maar hoe vergaat het de zoon die wel geofferd is voor het geloof van zijn vader? Wat doet de aanblik van het offerlam? Wie ben je als je je schikt in je lot? Het zijn allemaal vragen die Mustafa Stitou (47) opwerpt in Waar is het lam? Daartoe onderzoekt hij politieke, persoonlijke en fantasierijke perspectieven in deze meerstemmige bundel.

Zoals het in opdracht van het ministerie van LNV ontwikkelde offerdier; een mensenras dat het lot van een dier uit de veehouderij wacht: ‘soms blaat hij (een toegift) zijn naam: i-sááááááák’ Hij voegt zich gewillig naar jouw wensen. ‘(..) hij weet/wat er van hem wordt verwacht/zal eenmaal tot rust gekomen/sprakeloos op zijn rechterzij gaan liggen/de kop richting Mekka.’

Klas 2C

Een van de hoogtepunten in deze intense bundel is het dwingende gedicht Mo, waarin de lezer terechtkomt in een poëzieworkshop in klas 2C. De leerlingen – ‘een stuk of wat veertienjarige vmbo-rechtertjes’ – kunnen de ongetrouwde, kinderloze, ongelovige dichter – ‘mogen we je Mo noemen?’ – niet plaatsen. Is hij soms homo? Of afvallige?

‘Slaapt je moeder met een hoofddoek op? Heeft ze in haar droom meestal een hoofddoek op? Is zij jou meer vertrouwd dan het Nederlands?’ Hij probeert hun vragen te beantwoorden, maar ervaart de klas als een tribunaal.

De vragen maken een maalstroom van gedachten los en Stitou sleurt de lezer mee. Zijn dwingende vragen, antwoorden en angsten zijn opgetekend in volle prozaïsche strofes. Stijl en inhoud vallen volmaakt samen.

Vroeggeboren chimpansee

Stitou durft ver te gaan in zijn pogingen de angsten van de lyrische ik(ken) te bezweren. Hij geeft zich volledig over aan zijn verbeeldingsvermogen, kluift aan de afgehakte hand van een van zijn offerdieren, laat een vroeggeboren chimpansee opzetten in Bijbelse pose, armen gespreid (de preparateur: ‘alsof je een baby opensnijdt’).

Wat zijn we bereid te offeren voor onze overtuigingen, onze kinderen, onze ouders? In Waar is het lam? worden we nagejaagd door geesten en ons geweten. Dat gaat niet de koude kleren zitten. Een huiveringwekkend goede bundel.

null Beeld

Waar is het lam?

Mustafa Stitou
De Bezige Bij, €21,99, 92 blz.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden