'Huisvader van Lowlands' Ief Gilis woont in de toren op het terrein

De Belg Ief Gilis woont gedurende Lowlands drie dagen in een toren vlak na de ingang van het festivalterrein. "Ik voel me de huisvader van het festival."

Van een afstand doet de constructie een beetje denken aan mini-boorplatform, ook doordat het deels rood-wit geblokt is. Beeld Peter van Brummelen

Alleen voor een sanitaire stop daalt hij af en toe de trap af. Voor de rest verblijft Ief Gilis in de toren die bij het betreden van het festivalterrien een echte blikvanger is.

Op hoge stalen poten staat een klein huisje met balkon. Van een afstand doet de constructie een beetje denken aan mini-boorplatform, ook doordat het deels rood-wit geblokt is.

"Grappig," zegt Gilis, met Vlaamse tongval. "Iedereen heeft zijn eigen associatie. Zojuist was hier iemand boven die zei dat de toren hem deed denken aan het gebouwtje van de reddingsbrigade uit Bay Watch."

Veiligheidsbeambte
Voor de trap naar boven staat een strenge veiligheidsbeambte. Maar wie vanaf de grond Gilis' aandacht weet te trekken, wordt mogelijk boven uitgenodigd.

"Ik voer hier mooie gesprekken met bezoekers, heel persoonlijk en soms ook filosofisch. Verder zwaai ik veel naar mensen. Als ze het terrein op komen, maar ook als ze er weer afgaan. Ik ben een soort conciërge, ik voel me de huisvader van het festival."

Tweemaal daags is onder de toren een workshop papieren vliegtuigjes bouwen. Gelukkigen mogen hun vliegtuigje van de toren gooien. Maar te veel volk kan Gilis boven niet hebben. Het balkon biedt enige ruimte, maar zijn huisje is heel klein. Hij kan er koffie zetten en een eenvoudige maaltijd bereiden. En 's nachts kan hij er net zijn slaapzaak uitrollen. Veel rust heeft Gilis in de nacht niet, want vlakbij zijn toren staat de 24-uurs bar.

"Maar tussen 5 en 8 uur 's ochtends wordt het volume daar wat gedempt en draaien ze loungey muziek."

Kunstenaarscollectief
De toren werd op verzoek van Lowlands gebouwd door het Instituut voor Volkswarmte. Op de site van het Vlaamse kunstenaarscollectief lezen we dat het Instituut constructies bouwt 'om mensen dichter bij elkaar te brengen'.

Lowlands verzocht het instituut om een verkeerscontroletoren. "Maar we controleren hier helemaal niks. We zorgen alleen voor verwondering en vertraging."

Het huisje van de toren komt van het Belgische vliegveld Zaventem, vertelt Jeroen Dreezen, een van de bouwers. "Het was zo'n hokje waarin iemand zat die een slagboom bediende."

Hij pakt er een bedieningspaneel met drie knoppen bij. "Met de bovenste knop deed hij de slagboom open, met de onderste weer dicht. Ging er iets mis, dan was er in het midden de alarmknop. Open-dicht-open-dicht-open-dicht... En dat jaren achter elkaar."

De verkeerstoren van het Instituut voor Volkswarmte is aangekocht door Lowlands en zal ook de komende twee jaar bij de ingang van het festivalterrein staan.

Popverslaggevers Peter van Brummelen en Stefan Raatgever verslaan deze editie van Lowlands. Lees hier alles over het festival.

Ief Gilis Beeld Peter van Brummelen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.