PlusFilmrecensie

House of Hummingbird: een gevoelig ­portret van een jeugd

De 14-jarige Eunhee (Ji-hu Park) op de trampoline met haar beste vriendin. Beeld
De 14-jarige Eunhee (Ji-hu Park) op de trampoline met haar beste vriendin.

We beschouwen ons leven graag als zo’n verbind-de-puntenplaatje. Een netwerk van momenten, die met elkaar kunnen worden verbonden tot een betekenisvol geheel. Het Zuid-Koreaanse House of Hummingbird is een verzameling van zulke mo­men­ten in het leven van de 14-jarige Eunhee, die samen een gevoelig ­portret vormen van een jeugd.

De film speelt zich af in het sterk veranderende Zuid-Korea van midden jaren negentig. Democratisering en economische groei brengen een hogere levensstandaard, maar daarmee komt ook de druk om die accelererende vooruitgang bij te benen.

Tegen die achtergrond ontvouwt zich het leven van Eunhee. Een wandeling met haar vriendje, trampolinespringen met een vriendin; scenarist en regisseur Bora Kim toont het allemaal met dezelfde nadruk, of beter gezegd: met hetzelfde gebrek aan nadruk. Wat niet wil zeggen dat ze er geen belang aan hecht. Het toont hoe belangrijk juist ook de terloopse gebeurtenissen zijn in de wording van wie je bent.

Warm zonlicht en zachte kleuren reflecteren de tederheid waarmee Bora het leven van Eunhee, innemend gespeeld door de Ji-hu Park, beschouwt. Op school is ze een matige leerling, die worstelt met talen en liever tekent in haar schrift. Soms legt ze haar hoofd op haar armen en sluit ze haar ogen. Maar ze hoort wel degelijk de meisjes die achter haar rug fluisteren dat domme leerlingen als zij later hun dienstmeid zullen zijn.

Thuis maakt ze met tegenzin huiswerk en helpt haar ouders rijstcakejes te verkopen. Maar waarom ligt haar moeder zo vaak op de bank? Oefent haar vader stiekem danspasjes in de woonkamer? Zonder het uit te spellen zijn de scheuren die door dit gezin lopen voelbaar, de weerslag daarvan op de kinderen zichtbaar. Eunhees zus sluipt avond na avond het huis uit, haar broer slaat haar met regelmaat. Zuchtend, alsof het een taak is die hem is opgelegd, een verplichting van zijn mannelijkheid.

Ergens in de film fantaseert Eunhee tegenover beste vriendin Suhee over het schuldgevoel dat haar broer zou hebben als zij zich van kant zou maken. Ze doet het met de achteloosheid van een puber voor wie sterfelijkheid nog een abstractie is, maar het is precies die sterfelijkheid die zich via een paar sleutelmomenten en ontmoetingen steeds concreter in de film en in het leven van Eunhee manifesteert.

House of Hummingbird toont een leven dat langzaam kantelt richting volwassenheid. Een periode waarin de vanzelfsprekendheden die je hebt meegekregen vanuit huis, beginnen af te brokkelen in het zicht van een groter wordende wereld. Waarin het leven je erop begint te wijzen dat er zoiets bestaat als eindigheid en dat de dingen niet altijd blijven zoals ze zijn. Een realisatie die zowel ­ontwrichtend is als hoopvol.

House of Hummingbird

Regie Bora Kim
Met Ji-hu Park, Sae-byeok Kim, Seung-yun Lee
Te zien in Cinecenter, Kriterion, Pathé, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden