Horlogemoment Queens of the Stone Age in DWDD was 'geen dis'

De DWDD-minuut is al jaren berucht: muzikanten die hun kunsten komen vertonen in 's lands best bekeken talkshow moeten hun nummer samenvatten in 60 luttele seconden. Toen de leden van wereldberoemde Amerikaanse rockband Queens of the Stone Age gisteren na hun optreden collectief naar hun polsen gingen staren, dacht iedereen meteen aan een statement.

Het horlogegebaar van Queens of the Stoneage. Beeld DWDD

Presentator Matthijs van Nieuwkerk lachte een beetje besmuikt na het gebaar van de band. Ook de redactie van De Wereld Draait Door dacht dat het een dis was, zo schrijven zij vandaag in het digitale tijdschrift DWDD-magazine.

Maar een interview met de QOTSA-oprichter Josh Homme maakt een einde aan de verwarring. 'Het was helemaal niet gemeen bedoeld, we verwezen naar ons album Like Clockwork, en naar de volgende regel die we niet meer konden zingen: I don't know what time it was, I don't wear a watch'.

Homme zegt ook geen enkel probleem te hebben met een minuutje spelen: 'Een minuut spelen is juist gaaf, je moet de mensen teasen'. De enige dis in het programma, zo grapt de DWDD-redactie, was tafelheer Adriaan van Dis.

Discussie

De aloude discussie over de DWDD-minuut laaide na het gebaar van de bandleden in alle hevigheid op. Temeer er van tevoren een gesprek van acht minuten over de band plaatsvond door QOTSA-fans Eric Corton, Esther Ouwehand, Ronnie Terpstra en Willem Prins, waarin YouTube-fragmentjes werden vertoond, terwijl de band in de coulissen stond te wachten. 'Is het niet vreselijk achterhaald om de kijker eerst tien voorgerechten te geven en daarna het hoofdgerecht alweer van tafel te halen voordat het volledig opgegeten is?', vroeg een kijker zich af.

Volgens DWDD zappen mensen massaal weg bij het muzikale intermezzo. 3FM-presentator Michiel Veenstra startte in 2011 al een actie tegen de 'belachelijke' DWDD-minuut. 'Het programma is doodgeformatteerd', zei hij destijds. 'Als mensen alleen het hondje in de Nachtwacht mooi vinden gaat het Rijksmuseum de rest toch ook niet afknippen? Je hebt te maken met een kunstenaar en zijn werk, dat kun je niet zomaar opknippen.'

DWDD krijgt steun van een blogger (de persman van het Nederlandse label Excelsior) op muzieksite Kicking the Habit. 'Het is dapper van DWDD om al die jaren vast te blijven houden aan die minuut. Een televisieprogramma dat op prime time seizoenen lang elke avond een band programmeert, dat is volgens mij ongekend op de internationale televisie. Ook meer alternatieve bands staan wel gewoon op prime time op de Nederlandse tv te spelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden