Jaaroverzicht

Hoogtepunten uit de media van 2017

De hoogtepunten uit het mediajaar: van Arjen Lubachs America First, the Netherlands ­Second tot Trumps mysterieuze tikfout. Plus goed kunstnieuws: 25 miljoen extra voor cultuur.

Roelf Jan Duin en Joep School en Maxime Smit
null Beeld .
Beeld .

1. 'Het is voorbij', Enzo Knol en Dee
"Nou, het is uit." Dé break-up van het jaar was die van vlogfenomeen Enzo Knol en 'Dee'. In een filmpje dat zich elf eindeloze minuten voortsleept, zegt Dee snikkend dat ze 'elkaar niet meer kunnen geven wat ze nodig hebben. Ofzo'. Nog geen drie maanden later zitten ze weer samen voor de camera. Het is weer aan.

2. Tweelingpost, Beyoncé
De foto's waarmee Beyoncé op Instagram haar zwangerschap en de geboorte van haar tweeling wereldkundig maakte, bevatte volgens kunstkenners niet te missen verwijzingen naar Sandro Botticelli's laat 15de-eeuwse schilderij De Geboorte van Venus. Of die highbrow-­referenties door iedereen herkend zijn, is de vraag, maar dochter Rumi en zoon Sir kregen wel miljoenen likes.

3. 'Covfefe', Donald Trump
Ooit gaat iemand promoveren op de invloed van de tweets van Donald Trump op de loop van de wereldgeschiedenis. In dat proefschrift zal een apart hoofdstuk gewijd zijn aan de mysterieuze 'covfefe'-affaire. Maakte Trump een tikfout? Een grapje? "Trump en een kleine groep mensen weten precies wat de president ­bedoelt," zei zijn woordvoerder. Wij behoren niet tot dat groepje.

4. Op Me Monnie, Famke Louise
De achttienjarige vlogster Famke Louise (spreek uit: Femke Louise) zaaide verwarring en oogstte online haat met haar nummer Op Me Monnie. De onbegrijpelijke tekst - over de betekenis van 'me sannie is verraderlijk' tastten zelfs de meest doorgewinterde hiphopaficionado's in het duister - en de provocerende video zorgden wel voor miljoenen views.

5. Plasfilmpje, Patricia Paay
Een atypische viral, omdat dit filmpje nergens op internet te vinden was, en desondanks toch door half Nederland werd doorgestuurd. ­Achteraf zei iedereen dat ze de beelden van een ondergeplaste La Paay liever niet hadden gezien, want 'bah vies' en privacy en zo. Maar ja, het ging nu eenmaal rond in het Whatsapp-groepje.

Joep School, series

1. The Deuce, HBO
The Deuce is een ongekend spektakelstuk over de porno-industrie in de jaren zeventig in New York. Een tijd waarin straatprostituees, pooiers, eigenaren van peepshows en politieagenten allen op hun eigen manier floreren. Maggie Gyllenhaal speelt een fantastische rol als Candy, een prostituee die vooral graag ­actrice wil worden. De serie vereist bijna in één keer ­gebingewatcht te worden.

2. The Handmaid's Tale, Hulu
Met pijn in de buik kijk je naar The handmaid's tale. Het verhaal speelt zich af in een dystopie waarin de paar vrouwen die vruchtbaar zijn worden toegewezen aan de leiders van de maatschappij, om vervolgens verkracht te worden totdat ze zwanger zijn. Voor hen die durven daar iets tegenin te brengen, is er de doodstraf. Zowel de grandioze hoofdrolspeelster Elisabeth Moss - meesteres van de lege blik - als de complete serie werd wereldwijd gelauwerd.

3. Hendrik Groen, Omroep MAX
Hollands Hoop 2 en Van God Los 4 verdienen ook een vermelding, maar de dramaserie over het dagboek van Hendrik Groen is in elk geval de meest verrassende Nederlandse serie van 2017. De serie past qua snelheid precies bij de groep waar het over gaat. Het leven is traag in het bejaardenhuis, de geluksmomentjes spaarzaam. In het begin zie je vooral André van Duin (Evert), maar dat went. En Kees Hulst ís ­Hendrik Groen.

4. Big Little Lies, HBO
De openingsscène van Big Little Lies zet de boel meteen op scherp. Een moord in een weelderig Californisch stadje, en de dader ­bevindt zich in een clubje witte wijn drinkende vriendinnen met jonge kinderen. Actrices Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley en Laura Dern vormen het Sex and the City-achtige vriendengroepje - maar daar houdt de vergelijking op. Met flashbacks ­verdwijnen langzaam alle maskers. Deel twee is aanstaande.

5. Narcos III, Netflix
Eigenlijk zouden we hier alleen nieuwe ­series uit 2017 bespreken, maar voor Narcos maken we een uitzondering. Juist omdat de serie zich volledig moest uitvinden na het overlijden van Pablo Escobar (de waanzinnige Braziliaanse ­acteur Wagner Moura). Daar zijn de makers ontzettend goed in geslaagd. DEA-agent Javier Peña (Pedro Pascal) neemt op onnavolgbare wijze het voortouw tegen het drugskwaad dat altijd weer veel dieper geworteld blijkt te zijn.

Maxime Smit, kunstnieuws

1. #Metoo, van Gosschalk tot Weissman
Met afstand de belangrijkste hashtag van het jaar. 'Me too' begon in de jaren negentig bij activist Tarana Burke, maar kreeg dit jaar (online) vleugels na beschuldigingen aan het adres van filmbobo Harvey Weinstein. Ook binnenslands ging #MeToo allesbehalve ongemerkt voorbij door het verhaal van programmamaker Jelle Brandt Corstius in Trouw en beschuldigingen naar onder anderen castingdirector Job Gosschalk en regisseur Ruut Weissman.

2. Heibel in de tent, Stedelijk Museum
Een nevenfunctie kostte directeur Beatrix Ruf de kop, een 'schenking' bleek ook een aankoop van 1,5 miljoen en een 'rehang' van een paar maanden duurde ruim een jaar én pakte tonnen duurder uit dan begroot. Was er ook goed nieuws uit de Badkuip? Na de rehang kan het Stedelijk er weer vijf jaar tegenaan. Dat wel.

3. Terugkeer gestolen werken Van Gogh Museum
In 2002 tikten dieven een ruitje in bij het Van Gogh Museum en stalen twee schilderijen. Via een omweg langs de Napolitaanse maffia keerden de werken in maart terug naar ­Amsterdam. Nederland smulde (of gruwde) van dief 'Okkie', die mocht opdraven bij DWDD, Pauw en in een documentaire.

Okkie in Pauw Beeld BNN-Vara
Okkie in PauwBeeld BNN-Vara

4. Cultuur doet er weer toe, Den Haag
Sinds de jaren Halbe Zijlstra was het twee ­kabinetten lang sappelen op cultuurgebied, maar het nieuwe kabinet trekt volgend jaar 25 miljoen euro extra uit voor cultuur, het jaar daarop 50 miljoen euro en dan in 2020 en 2021 twee keer 80 miljoen. #halbebyebyestra

5. Hollandse meesters ­thuis, Hermitage
Rembrandts Jonge Vrouw met Oorbellen was driehonderd jaar weg uit Nederland, maar arriveerde in september voor de tentoonstelling Hollandse Meesters in de Hermitage. Het ­museum kreeg nog 62 andere Hollandse ­meesterwerken te leen uit Sint-Petersburg. Ze blijven tot en met mei, dus gaat dat zien.

Joep School, tv-momenten

1. 'America First, The Netherlands Second', Zondag met Lubach
De grootste tv-hit van dit jaar kwam van Arjen Lubach. Zijn welkomstboodschap aan Donald Trump werd na de uitzending op YouTube door zo'n vijftig miljoen mensen bekeken. Mark Rutte noemde America first, the Netherlands ­second een 'briljant filmpje'. "Ik wil Lubach ­bedanken voor zijn bijdrage aan het versterken van de band met de Verenigde Staten," zei de premier. Had ook bovenaan gestaan in het viral-lijstje.

2. Eberhard van der Laan, Zomergasten
Het interview van Janine Abbring met de toen doodzieke burgemeester Van der Laan won de Sonja Barend Award, en niet voor niets. Abbring was invoelend en lief voor Van der Laan, die het lang volhield, maar het bij het filmpje over de 'dienst' van het gevallen Ajaxtalent Abdelhak Nouri in Geuzenveld te kwaad kreeg. Geen rode wijn die dat kon stoppen. Zijn laatste hoop voor Amsterdam: dat het de lieve stad blijft die het is.

3. De Grote Vijf, EK vrouwenvoetbal
Liefst 4,1 miljoen mensen zagen hoe Vivianne Miedema de 4-2 op het bord schoot tegen ­Denemarken. Een rondvaart door de Utrechtse grachten, de straten oranje en NOS-verslaggevers die de feestvreugde haarfijn in beeld brengen. Het mag volgens cynici aan de tegenvallende prestaties van de mannen liggen, maar de vrouwen zorgden met De Grote Vijf - Groenen, Van de Donk, Van de Sanden, Martens en Miedema - voor heuse Oranjekoorts.

4. Jules Deelder vs Connie Palmen, Jinek
Een bizarre tafel bij Jinek, waarbij elk gesprek werd onderbroken door een beschonken Jules Deelder. Hij botste vooral met Connie Palmen - ook niet vies van een drankje. "Zeg eens iets verstandigs, man!" Toen hij met een lapje zelf meegebrachte koeientiet in zijn hand opteerde voor het bouwen van een muur begon Jinek over 'een bepaalde basisbeleefdheid' aan tafel. Deelder na afloop: "Een of andere janlul zei: 'Ga je je excuses niet aanbieden?' Waarvoor dan?"

5. 'Het directeurtje' van RTL 7, Voetbal Inside
Dat de mannen van Voetbal Inside niemand sparen, bleek ook dit jaar weer (veelal lang niet even smaakvol): één voor één werden RTL-baas Erland Galjaard en presentatoren Humberto Tan en Gordon neergesabeld. En toch gingen de presentatoren niet door het stof, maar RTL 7-directeur Marco Louwerens. Hij zou 's nachts een mail naar Johan Derksen hebben gestuurd 'die rook naar whisky' en veel te ver ging. Na een rel van een week kwam 'het directeurtje', die later ook kwam opdraven als bronstige ­Sinterklaas, live op zender excuses maken. Een lesje darwinisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden