Hoofdrol voor Johanna ter Steege in dramaserie van Leon de Winter

Actrice Johanna ter Steege gaat de hoofdrol spelen in Brussel, de door Leon de Winter geschreven dramaserie die vanaf december exclusief te zien is voor klanten van KPN.

Joep School
Johanna ter Steege vertolkt in Brussel de rol van Moniek van Dalen, bestuurslid van de grote oliemaatschappij TransOil International. Beeld anp
Johanna ter Steege vertolkt in Brussel de rol van Moniek van Dalen, bestuurslid van de grote oliemaatschappij TransOil International.Beeld anp

Dinsdagochtend maakten producent Endemol Shine en KPN de eerste namen van de cast bekend in Eye. Andere rollen in de tiendelige serie zijn weggelegd voor Carolien Spoor, Daniël Boissevain, Rik Launspach, Maartje Remmers, Tobias Kersloot en Nadja Hüpscher.

Daarnaast gaan er, door het internationale karakter van de serie, ook een aantal buitenlandse acteurs deel uitmaken van de cast - de Vlaamse Liesa van der Aa en de Russische Alexander Lazarev zijn daarvan de eersten.

Gouden Kalveren
Scenarist De Winter, die nauw betrokken was bij de casting, is in zijn nopjes met de eerste namen - ook met de aanstelling van Arno Dierickx, die eerder onder andere de tv-serie Overspel regisseerde. "Arno heeft veel ervaring en meerdere Gouden Kalveren gewonnen. Daarbij heeft hij een tijdje in Brussel gewoond en is hij de zoon van een Vlaamse politicus. Dat sluit naadloos aan bij de serie, waarin de politiek in Brussel een grote rol speelt."

Met de dramaserie gaat KPN de groeiende concurrentie aan met onlinediensten als Netflix. Brussel wordt de eerste Nederlandse serie die alleen on demand te bekijken is en niet lineair op tv wordt uitgezonden. Alle tien de afleveringen worden in december in één keer beschikbaar gesteld voor klanten van KPN. "Ik heb enorm veel vrijheid gekregen om te schrijven en we zitten niet vast aan reclameblokken, tijdslots of zendermanagers. KPN toont enorme ambitie. In woord, maar ook in daad," zegt De Winter.

Bedrog of moord
Brussel draait om Moniek van Dalen (gespeeld door Johanna ter Steege), bestuurslid van de grote oliemaatschappij TransOil International. Om een belangrijk contract binnen te slepen, heeft Moniek de steun nodig van de Eurocommissarissen in Brussel, maar ze staat lijnrecht tegenover haar grootste concurrent, de Russisch-Oekraïense oligarch Viktor Petrenko (gespeeld door Alexander Lazarev).

'Behalve Moniek en Viktor zoeken anderen ook hun heil in de hoofdstad en wie niet in Brussel woont, doet alles om er te komen, legaal of illegaal, met geld of met charme, met bedrog of moord,' zo luidt de verdere beschrijving van de serie, die vooralsnog alleen op papier bestaat.

Scenarist Leon de Winter is in zijn nopjes met de cast voor zijn dramaserie Brussel. Beeld anp
Scenarist Leon de Winter is in zijn nopjes met de cast voor zijn dramaserie Brussel.Beeld anp

Verdere oorden
De Winter legde onlangs de laatste hand aan het script, volgende week donderdag beginnen de opnames waarvoor afwisselend gedraaid zal worden in Brussel, Den Haag en ook in verdere oorden.

Bij het kijken naar het populaire Amerikaanse politieke drama House of Cards ontstond het eerste idee voor Brussel. "Daar zien we vooral de uiterste bovenkant van Washington, maar nooit de multicultiwijken, de machtelozen en de zwakkeren."

En juist dat wil De Winter wél laten zien in zijn on demand-serie. "Ik wil graag een mozaïek maken van incidenten en karakters in en rond Brussel, die te maken krijgen met macht, met dromen en angsten en haat en ambities. Ik denk echt dat we ons met de serie op onontgonnen terrein begeven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden