'Hoofdredacteur Vrij Nederland wil redactie ontslaan'

Het gaat niet goed met Vrij Nederland. Volgens NRC wil hoofdredacteur Ward Wijndelts zijn hele redactie ontslaan om de toekomst van het opinieblad veilig te stellen.

VN-hoofdredacteur Ward WijndeltsBeeld Mats van Soolingen

Alle schrijvende redacteuren zouden vertrekken, om Wijndelts achter te laten met slechts twee medewerkers. De stukken zouden dan door freelancers worden geschreven. De hoofdredacteur reageerde zelf nog niet op de berichtgeving in NRC. Zijn redactie kijkt nog naar het voorstel, dat hij vorige week zou hebben voorgelegd.

Uitgever WPG, dat ook titels maakt als Happinez, Psychologie Magazine en Voetbal International zegt in NRC dat Vrij Nederland 'onlosmakelijk' met de uitgeverij verbonden is, en een half miljoen euro wil investeren als Wijndelts' plan erdoor komt.

De maatregel is pijnlijk omdat Vrij Nederland februari vorig jaar onder leiding van Wijndelts stevig reorganiseerde, inclusief een restyling. Het blad stapte in 2016 al over van een wekelijkse uitgave naar een maandelijkse, maar dat hielp weinig tegen de rode cijfers en teruglopende oplage.

Digitale slag
Wijndelts wilde een digitale slag maken om de ouderwetse 'krantenstructuur' te doorbreken - Vrij Nederland moest niet langer tegen de dagbladen proberen op te boksen.

Rubriekjes verdwenen, columnisten werden de laan uitgestuurd, online werd niet langer op het laatste nieuws gejaagd. Voortaan bracht Vrij Nederland elke dag één verhaal, dat bij de lezers werd gebracht per Whatsapp. De beste vijftien verhalen verschenen achteraf in het blad.

De eerste Vrij Nederland volgens het nieuwe recept.Beeld Vrij Nederland

Schipperen
Nu lijkt dit niet genoeg om Vrij Nederland toekomstbestendig te maken. Waar het blad in 2017 nog een oplage van 24.000 had, was dat volgens NRC in 2018 nog geen 19.000.

Vrij Nederland verscheen voor het eerst op 31 augustus 1940, als ondergrondse verzetskrant. Niet snel na de oorlog kwam het weekblad al in de financiële problemen, toen de oplage van ruim 100.000 stuks (1945) terugliep naar ruim 30.000 (1947). Daarna bleef het schipperen - zelfs in de gouden jaren zeventig, toen de oplage bijna de 120.000 aantikte.

Lees ook dit interview met Ward Wijndelts: 'Ik vind het makkelijk om te vechten voor goede journalistiek'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden