Hoofd geschiedenis Rijksmuseum wordt nieuwe directeur van het Mauritshuis

Martine Gosselink verlaat het Rijksmuseum in Amsterdam en wordt de nieuwe directeur van museum het Mauritshuis in Den Haag. Daar volgt ze per 1 april Emilie Gordenker op, die deze week is begonnen als directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

ANP
Martine Gosselink Beeld Joris van Gennip
Martine GosselinkBeeld Joris van Gennip

Gosselink (50) was hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, een functie waarin ze leiding gaf aan de historische programmering van het Rijks. Ze drukte zo haar stempel op de vaste opstelling, het aankoopbeleid, het onderzoek naar de herkomst van koloniale collecties en publicaties en evenementen. Zo was ze vorig jaar onder meer verantwoordelijk voor de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog .

Onder haar leiding zijn onder meer ook voorbereidingen begonnen voor de aankomende tentoonstellingen Slavernij (september 2020) en Revolusi! (2021, over de onafhankelijkheidsstrijd in Nederlands-Indië/Indonesië).

Universiteit van Amsterdam

In 1995 studeerde Gosselink af in 17e-eeuwse kunstgeschiedenis bij professor Ernst van de Wetering aan de Universiteit van Amsterdam. Vóór haar werk bij het Rijksmuseum werkte Gosselink als mede-eigenaar van cultureel collectief De Nieuwe Collectie en verwezenlijkte ze tentoonstellingen, publicaties en culturele projecten voor musea in Nederland, New York, Iran en Sri Lanka.

Ze bekleedt diverse bestuursfuncties in de culturele sector. Komende weken is ze te zien in de zesdelige tv-serie Historisch Bewijs (vanaf 5 februari op NPO2).

Lokke Moerel, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Mauritshuis, is blij met Gosselink: “Naast haar schat aan ervaring in de museale sector, zien we grote toegevoegde waarde in haar historische expertise en haar vermogen om kunstwerken in hun historische context te presenteren, waardoor het verhaal van de collectie van het Mauritshuis nog beter over het voetlicht kan worden gebracht. Het museum heeft als doelstelling het heden met het verleden te verbinden en daarmee een bijdrage te leveren aan actuele thema’s en het maatschappelijk debat.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden