PlusPS

Honderden Nederlanders strijden om een plek in Expeditie Robinson

Behalve voor BN'ers is in het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson ook plek voor onbekenden. Gevolg: het loopt storm. Weet wel waar je aan begint.

Dimitri Vacquier in zijn ingezonden filmpje voor Expeditie RobinsonBeeld Dimitri Vacquier

Ze werkt in de horeca, houdt van uitdagingen en niets is haar te gek, zegt Vallery in de camera. "Balans is nog niet echt mijn dingetje," zegt ze wankelend op een houten paal, terwijl Eye of the Tiger steeds harder klinkt. In haar filmpje apenkooit ze door een speeltuin in Overdinkel, Overijssel. 'Voor gezellig gezelschap en een lachebek in het midden' stem je op Vallery.

Maar misschien help je liever Mohsin Amdaouech - op een paal in Gouda - zijn grenzen verleggen. Of zorg je ervoor dat Diederick Ensink - op zijn kats krabpaal in Amsterdam - straks zijn eigen eten vangt, vuur maakt en hutten bouwt op een onbewoond eiland?

Met vijftienhonderd anderen proberen ze de kijker er via een zelfgemaakte video van te overtuigen dat zij de ultieme kandidaat zijn voor Expeditie Robinson 2017. Na acht jaar BN'ers (en tot 2013 ook bekende Vlamingen) mogen ook 'gewone' Nederlanders zich weer voor het realityprogramma opgeven.

Dat kan tot maandag, via een zelfgemaakte video. De eerste vijftig die de meeste likes binnenslepen, mogen in een volgende ronde meedingen naar deelnemerschap, samen met nog vijftig man, geselecteerd door de redactie van Expeditie Robinson. Uiteindelijk blijven vier deelnemers die met een nog onbekend aantal bekende Nederlanders zullen strijden om de titel.

Vanaf de bank mag het programma er al zeventien seizoenen uitzien als een soap op een droomlocatie, de deelnemers doen vaak om andere redenen mee, zegt Maarten Reesink, tv-wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zoals het pakken van je minutes of fame, maar ook om zo'n extreme ervaring te kunnen afstrepen van de bucketlist. De camera is een mooi middel om deze overwinning op jezelf te delen met anderen.

Overschatten
Dat laatste gold ook voor Miss Nederland 2015 Jessie Jazz Vuijk, die afgelopen seizoen bijna de finale haalde en 30 van de 32 dagen op een eiland zat. "Ik keek vroeger altijd met mijn moeder en het leek me gaaf om mee te doen. Het is zo erg buiten mijn comfortzone en ver van de realiteit."

Beeld Boray Kocoz

Het werd een onvergetelijke ervaring die ze voor geen goud had willen missen, maar gemakkelijk was het niet. "Ik heb het compleet onderschat, net als waarschijnlijk alle mensen die zich nu opgeven. Je maakt zoiets al snel romantischer dan het in werkelijkheid is."

Ewout Pijselman van de Survival Adventure School organiseert survivalcursussen - binnenkort ook op de Filipijnen - en begrijpt waarom mensen zo graag meedoen. "In dit keurige leven hebben veel mensen een hang naar avontuur." Maar, zegt hij, mensen weten vaak niet goed waar ze aan beginnen. "We zijn gewend dat water uit de kraan komt, dus we overschatten onszelf en onderschatten de natuur heel erg."

"Ik heb tussen de ratten geslapen en dat maakte me niets meer uit," zegt Vuijk. "En eindeloos met een poncho in het zand zitten, uit verveling de zon wegkijken en het contact met steeds dezelfde mensen - dat wende allemaal ook snel. Maar het niet eten en wat dat met je doet, dat werd nooit normaal. Je lichaam wordt slap, ik was echt obsessief met eten bezig."

Ze kan erom lachen: "Het werd zo erg dat ik op een gegeven moment in het vuilniszakje van de crew een snoeppapiertje vond en dat heb afgelikt."

Vooral mentaal is het zwaar, zegt Pijselman. "Hier heb je weleens trek, maar wat doet het met je als je een paar dagen te weinig eet of drinkt? Of langer?" Dat kan je prioriteiten beïnvloeden. "Bij ontzettende honger kun je vergeten dat jezelf warmhouden nóg belangrijker is. Niet eten houd je gemiddeld drie weken vol, maar onderkoeling slechts drie uur."

Daarom hamert hij op de voorbereiding. "Er wordt soms lacherig over gedaan, maar je kunt je niet genoeg voorbereiden." En dat begint bij de praktische dingen, zoals vuur leren maken en water filteren. Maar je moet je ook inlezen, zeker als je weet naar welk gebied je gaat. "Zijn er eetbare vissen? Zoek daar een plaatje bij, zodat je weet hoe ze eruitzien."

Er zijn mentale trucjes die je van tevoren kunt leren. "Een positieve instelling helpt relativeren en daarmee kun je gemakkelijker hoop houden. Probeer bezig te blijven en geregeld de humor ergens van in te zien. Wordt er niet af en toe een beetje gelachen, dan zie je mensen opgeven."

Bloedsuikerdip
Ook fysiek kan vooraf het nodige worden gedaan, zegt gezondheidscoach Ralph Moorman. Zo is het handig als je al in vorm bent en de nodige spiermassa hebt, maar liever nog: begin als een bodybuilder aan het spel.

"Spiermassa is belangrijk om te kunnen blijven functioneren, maar wanneer voeding schaars is, zal die massa afnemen en dat is waarschijnlijk na een week of twee wel merkbaar."

Beeld Isabel en Amanda Meijering

Daarnaast kun je rekening houden met wat je eet zo'n drie maanden voor de start, zodat de overgang op het eiland niet te rigoureus is. Matigen of stoppen met het eten van suiker kan bijvoorbeeld een bloedsuikerdip en dus duizeligheid voorkomen. Zoiets kan ook gelden voor het drinken van koffie. "Denk: hoe minder heftig de omslag, hoe beter."

Stapels hamburgers
Berucht zijn de momenten waarbij de deelnemers plotseling kunnen eten wat ze willen en aanvallen op stapels hamburgers. Diezelfde avond hebben ze buikkrampen. Na de opnames blijkt terugkeer naar het gewone leven net zo lastig: eten is overal.

Vuijk: "Ik kon zo ontzettend veel eten, ontbeet met gekke dingen en ging overal eten halen. En delen? Daar had ik het helemaal mee gehad." Tegelijkertijd moest haar lichaam weer aansterken. "Ik vond te veel prikkels moeilijk en mijn kracht kwam pas na twee maanden een beetje terug."

Toch raadt ze het Vallery, Mohsin, Diederick en al die andere potentiële kandidaten niet af om mee te doen. "Achteraf is het iets moois. Je ziet waartoe je in staat bent en dat voelt als een overwinning. Het is toch wel heel bijzonder om elke avond bij je zelfgemaakte vuurtje te zitten."

Beeld Manon Bakx
Beeld Mohsin Amdaouech
Beeld Gezina Noordhuis ten Have
Beeld Elroy Lemmens
Beeld Ivan Mauloed
Beeld Maxime in 't Groen
Beeld Kiki Duren
Beeld Jeffrey Strycharczuk
Beeld Imke Wieffer

Lekker ding of sluwe vos

Als de deelnemers de ontberingen op het eiland hebben doorstaan, wacht ze nog het socialemediacircus als de afleveringen worden uitgezonden. Tegen die tijd zitten de deelnemers niet meer geïsoleerd op de Filipijnen, maar gewoon thuis op de bank.

Zij moeten rekening houden met de grote impact die al die aandacht kan hebben, zegt tv-wetenschapper Maarten Reesink. Hij sprak met oud-deelnemers van verschillende realityprogramma's, waaronder Expeditie Robinson.

Vaak blijkt dan dat ze voor de verhaallijn zijn vermaakt tot stereotypen: de valsspeler, de sluwe vos, het lekkere ding. Daar reageren mensen op. "En verweren kan niet vanwege de geheimhoudingsplicht die geldt gedurende het uitzenden. Met media-ervaring kan zoiets al heel lastig zijn, laat staan zonder."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden