Kunsttips

Holocaustdocu, erotisch schrijven en Hermansfilm

Elke dag is er veel cultureels te doen in de stad. Bent u er nog niet uit wat te doen? Het Parool zet een aantal tips voor u op een rijtje.

Het Parool
null Beeld Tineke Vos
Beeld Tineke Vos

Shoah

Op 4 mei is de negen uur lange documentaire Shoah (1985) te zien in bioscoop Kriterion. Dit levenswerk regisseur Claude Lanzmann behandelt de Holocaust, maar zonder archiefbeelden.

De regisseur was elf jaar op pad om slachtoffers en daders te interviewen. Lanzmann (1925-2018) was een Fransman en hij sprak zelf geen Pools, Hebreeuws of Jiddisch.

Bij de meeste interviews is een tolk aanwezig. In Shoah bezoekt Lanzmann ook belangrijke plekken waar de Holocaust zich in Polen afspeelde, om te laten zien hoe de voormalige vernietigingskampen er in de naoorlogse periode bij liggen.

In 2015 noemde het British Film Insti­tute Shoah tot een van de vijftig belangrijkste documentaires aller tijden. De vertoning in Kriterion begint om 11.00 uur en loopt om 20.45 uur af.

Er staat soep voor de kijkers klaar en in- en uitloop is toegestaan. Om 20.00 uur is er een onderbreking voor de twee minuten stilte van Dodenherdenking.

null Beeld Tineke Vos
Beeld Tineke Vos

Het rode oor

30 april is hét moment voor de acht finalisten van de literaire erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor. In De Nieuwe Liefde worden hun verhalen vanaf 20.00 uur voorgelezen door acteurs Elsa May Averill, Michaël Bloos en Hanneke Last. De winnaars komen op de radio en in een erotische geluidsinstallatie van kunstenaar Lucas de Man.

null Beeld Tineke Vos
Beeld Tineke Vos

Prijswinnaarsconcert

De winnaars Niek Baar van het Nederlands Vioolconcours, Eline Hensel van het Nationaal Celloconcours en Yang Yang Cai van de Young Pianist Foundation Competition treden 1 mei samen op in het Muziekgebouw. Deze beste Nederlandse jonge musici spelen onder andere werk van J.S. Bach en Claude Debussy. Aanvang 20.15 uur.

null Beeld Tineke Vos
Beeld Tineke Vos

Als twee druppels water

Regisseur Fons Rademakers verfilmde W.F. Hermans' roman De donkere kamer van Damokles in 1983. De roman is beroemd vanwege de veelbesproken plotlijn rond het raadsel of het personage Dorbeck nu wel of niet bestaat. Rademakers' verfilming, Als twee druppels water, is 30 april in filmtheater Rialto te zien om 21.30 uur.

null Beeld Tineke Vos
Beeld Tineke Vos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden