Plus

Hollands Hoop: 'We gaan de laagjes beschaving afpellen'

Na drie jaar keert tv-serie Hollands Hoop terug met een tweede seizoen. 'Als we dat hadden geweten, hadden we minder personages dood laten gaan.'

Scenarioschrijver Franky Ribbens over Hollands Hoop: 'We willen niet voorspelbaar worden.' Beeld -
Scenarioschrijver Franky Ribbens over Hollands Hoop: 'We willen niet voorspelbaar worden.'Beeld -

De achtdelige tv-serie Hollands Hoop had in 2014 rond een miljoen trouwe kijkers en won een Gouden Kalf. Vergelijkingen met Amerikaanse kwaliteitsseries als Breaking bad en Weeds werden getrokken. Toch duurde het drie jaar voordat er een tweede seizoen kwam, onder meer omdat Dana ­Nechushtan (46) borstkanker kreeg.

Aangezien regisseur Nechushtan en scenarioschrijver Franky Ribbens (47) een relatie hebben, kwam seizoen 2 een dik jaar stil te liggen.

Dat Nechushtan nu genezen is, wil ze graag even kwijt: "Want toen ik zelf kanker had, zocht ik op internet naar verhalen over vrouwen waar het goed mee kwam. Dat was heel inspirerend om te lezen. Ik ben nu schoon, voor zover het kan. Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker, maar het hoeft niet afgelopen te zijn."

Waarna ze er meteen aan toevoegt: "Maar we hebben die drie jaar waarschijnlijk toch nodig gehad, want Franky schrijft alles in zijn eentje. Hij mag van mij alles schrijven, en mijn taak als regisseur is te proberen het op te lossen binnen het budget. Dan haat ik hem soms, maar ik wil hem niet beperken door het budget of het aantal draaidagen. De scripts zijn heilig."

Maisveld
In het eerste seizoen van Hollands Hoop erfde de forensisch psychiater Fokke Augustinus (Marcel Hensema) de Groningse boerderij van zijn vader. Hij verhuisde met zijn vrouw Machteld (Kim van Kooten) en hun drie kinderen naar het Groningse platteland, waar Fokke erachter kwam dat het maisveld van zijn vader een dekmantel was voor een grote wietplantage.

Fokke nam zijn zoon Pepijn (Martijn Lakemeier) in vertrouwen en raakte steeds verder verstrikt in een web van geheimen en geweld. In de laatste aflevering ontdekte Machteld eindelijk het wietgeheim van Fokke. Dat open einde suggereerde dat de makers op een tweede seizoen rekenden.

Nechushtan: "Als we hadden geweten dat er een tweede serie kwam, hadden we waarschijnlijk minder personages dood laten gaan!"

Ribbens: "De vraag is nu: hoe gaat Machteld reageren nu ze weet dat Fokke haar zo lang heeft voorgelogen? Eigenlijk laat één van de eerste scènes van de eerste aflevering al zien hoe ze tot elkaar veroordeeld zijn."

"Fokke en Machteld staan dan in het doolhof dat in het maisveld is gemaakt. Fokke zegt te weten hoe ze eruit moeten komen, dus Machteld gaat de andere kant op, maar ze komen toch weer bij elkaar uit."

Vleesgeworden poldermodel
Nechushtan benadrukt dat er ook een groter thema boven Hollands Hoop hangt. Ribbens licht toe: "Het eerste seizoen ging over het typisch Nederlandse gedoogbeleid. Fokke was het vleesgeworden poldermodel. In het tweede seizoen is het grote thema de roep om een sterke man. Maar kun je van een ultieme democraat een dictator maken?"

"Onze personages hebben allemaal laagjes beschaving, en die gaan we afpellen door ze onder druk te zetten, om hun ware karakter te ontdekken."

Er vallen in Hollands Hoop regelmatig doden, maar de humor zorgt voor relativering. Ribbens: "Het is een mix van genres: een spannend familiedrama met op zijn tijd comic relief. Je moet kunnen lachen, het liefst besmuikt om de duistere humor."

"Dat is de code van Hollands Hoop. Maar we willen ook niet voorspelbaar worden, we willen binnen die code kunnen breken met het verwachtingspatroon, onder meer door vervreemdende elementen."

Politie-inval
Intussen zijn er plannen voor gelegaliseerde wietteelt, maar een risico dat de serie wordt ingehaald door de actualiteit is er niet, vindt Ribbens. "Zelfs als er in Nederland grootschalige, gelegaliseerde wietteelt komt, zoals in de Verenigde Staten, is dat een fantastische ingang voor een volgend seizoen."

"Maar Hollands Hoop gaat ook niet over wiet, het is een crimedrama met wiet op de achtergrond. Als je te dicht op de actualiteit zit, leidt dat af van het drama, de humor en de spanning."

Toch kwam de realiteit tijdens de opnames ineens heel dichtbij, toen de politie in april een inval deed in een loods waar de makers een wietplantage hadden nagebouwd voor de serie.

Nechushtan moet er nog om lachen: "Dat was in een loods op een bedrijventerrein waar ook wel­eens echte wietplantages worden gevonden. De nachtwaker had zijn mail niet goed gelezen en dacht dat het echte wiet was, terwijl het hennep was. De gewaarschuwde politie rook meteen dat het geen echte wiet was. Gelukkig zijn ze niet achterin geweest, want daar was een tweede loods met wél echte wiet, voor de close-ups! Maar het was absoluut geen publiciteitsstunt!"

Hollands Hoop seizoen 2 is vanaf 4 november elke ­zaterdag om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden