Hollands glorie bij de Grammy's

Trijntje Oosterhuis tijdens haar optreden op de Edison Music Awards in Eindhoven, 28 november 2008. Foto ANP/Koen Verheyden Beeld
Trijntje Oosterhuis tijdens haar optreden op de Edison Music Awards in Eindhoven, 28 november 2008. Foto ANP/Koen Verheyden

AMSTERDAM - Er zijn dit jaar drie Nederlanders betrokken bij Grammynominaties, de meest prestigeuze muziekprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt in maar liefst honderdtien categoriën.

We vinden de naam van Trijntje Oosterhuis, die schuilgaat achter haar Engelse artiestennaam 'Traincha' in categorie 87, 'Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist', ofwel: Beste instrumentale arrangement bij het begeleiden van een zanger of zangeres. Het is dan ook niet de Amsterdamse zangeres die genomineerd is, maar de Amerikaanse arrangeur Vince Mendoza van het Metropool Orkest, die het arrangement van het nummer Alfie schreef, één van de nummers van Look of love, de succesvolle Burt Bacharachplaat van Oosterhuis. En al zal ze niet zelf de Grammy in ontvangst nemen als ze wint, Mendoza was nooit in beeld gekomen als Trijntje hier niet de sterren van de hemel had gezongen.

Tom Holkenborg, alias Junkie XL, maakt zelf wel kans op een Grammy in categorie 94, 'Best Remixed Recording, non-classical', ofwel Beste geremixte plaat, niet-klassiek. Het is zijn remix van 4 minutes, het nummer dat Madonna samen met Justin Timberlake opnam.

In categorie 105 komen we Reinbert de Leeuw tegen, in dit geval als dirigent van het Schönberg Ensemble die genomineerd is voor 'Best small ensemble performance'. Genomineerd is de uitvoering van De Leeuws eigen compositie Im wunderschönen Monat Mai, die het ensemble samen met actrice Barbara Sukowa opnam. Het was De Leeuws eerste stuk na een compositorische stilte van twintig jaar.

Het zijn wellicht niet de belangrijkste onder de Grammy's, maar de status van de prijs is, in elk geval in de Verenigde Staten, te vergelijken met de Academy Awards, beter bekend als de Oscars.

De Grammy's, een afkorting voor Gramophone Awards, worden sinds 1958 jaarlijks uitgereikt door de National Academy of Recording Arts and Sciences of the United States. De complexe voorselectie wordt gedaan door de platenindustrie zelf, maar het zijn uiteindelijk de
leden van de Academy (artiesten en mensen die werken in de platenindustrie) die de winnaars in elk van de 110 categorieën bepalen.

Deskundigen mogen alleen op vakgenoten stemmen, maar iedereen mag stemmen voor de vier grote nominaties: Beste nummer van het jaar, Beste album van het jaar, Song van het jaar (prijs voor componist) en Beste nieuwe artiest.

Er zijn genoeg artiesten die hun eigen glazen hebben ingegooid door af te geven op de Grammy's, omdat ze bijvoorbeeld niet in één adem genoemd willen worden met 'beste polkaplaat' of 'beste hoestekst'.

In kringen van alternatieve bands hebben de Grammy's dan ook de weinig respectvolle bijnaam 'de Granny's' (de omaatjes). Bono, voorman van U2, gaf ooit toe weinig respect voor het instituut te kunnen opbrengen, totdat hij omver werd gekegeld door een geweldig optreden van de Staple Singers op de Grammyuitreiking. ''Ik ben de show met nieuwe ogen gaan zien, als de krankzinnige samensmelting van het diepgravende met het absurde en de realisering dat wat Mozart voor de één, Las Vegas voor de ander is.''
De 51ste Grammyceremonie is op 8 februari in Los Angeles. (MARK MOORMAN)

www.grammy.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden