Hogere straf voor journaalkaper Tarik Z.

Tarik Z., die in januari het NOS Achtuurjournaal kaapte, heeft in hoger beroep 40 maanden cel gekregen, waarvan 24 maanden voorwaardelijk.

Rechter Van Holten, voorzitter Koster en rechter Elte-Hamming voorafgaand aan de rechtszaak tegen Tarik Z. Beeld anp
Rechter Van Holten, voorzitter Koster en rechter Elte-Hamming voorafgaand aan de rechtszaak tegen Tarik Z.Beeld anp

Dat is een hogere straf dan die hij eerder van de rechtbank kreeg.
De twintigjarige Z. uit Pijnacker drong op 29 januari netjes gekleed de studio van het NOS Journaal binnen, gewapend met een gasalarmpistool, en eiste zendtijd. Het journaal ging daardoor niet door. De student vond dat de NOS het nieuws manipuleerde, en daarmee de publieke opinie.

De rechtbank veroordeelde Z. eerder tot dertig maanden gevangenisstraf, waarvan vijftien voorwaardelijk. Zowel het Openbaar Ministerie als Z. ging in beroep tegen deze straf bij het hof in Leeuwarden.

Het hof komt tot een hogere straf omdat het anders denkt over de media-aandacht die het incident veroorzaakte. Volgens de advocaat van Z. zou de straf lager moeten uitvallen, omdat zijn cliënt uren na het incident herkenbaar in beeld werd gebracht. Het hof houdt hier geen rekening mee omdat Z. zelf de media zocht. 'Dat de NOS zelf keuzes heeft gemaakt over de uitzending van het tegen hen gerichte handelen van verdachte maakt dit niet anders', valt te lezen in de uitspraak.

Geen vrees voor nieuwe actie
Advocaat Ton Visser van Z.: 'Netto moet hij nu een maand langer zitten.' De grotere voorwaardelijke straf noemt Visser een dikkere stok achter de deur voor zijn cliënt. Volgens de raadsman hoeft Nederland niet te vrezen voor een nieuwe actie van Z. 'Hij heeft wel gezien dat zijn actie niets heeft opgeleverd. Het is voorbij.'

Z. is veroordeeld voor onder meer gijzeling en verboden wapenbezit, hoewel volgens Z. geen sprake was van gijzeling. Z. mag van de rechters drie jaar lang niet meer in de buurt komen van het Mediapark in Hilversum waar het NOS-gebouw staat.

Zorgen over toekomst Z.
Het hof uitte in het vonnis wel haar zorgen over de toekomst van Z. als hij nog lang vast blijft zitten. Volgens de rechters in Leeuwarden is het belangrijk dat hij 'aansluiting houdt op alle levensgebieden' zodat de kans op herhaling kleiner wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden