Nieuws

Hoge onderscheiding voor Introdans’ Ton Wiggers

Ton Wiggers, de oprichter en scheidend directeur van het dansgezelschap Introdans, heeft zaterdagavond van prinses Margriet de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje uitgereikt gekregen.

Het Parool
Algemeen directeur Ton Wiggers van Introdans. Beeld Hans Withoos
Algemeen directeur Ton Wiggers van Introdans.Beeld Hans Withoos

Wiggers (1947) ontving de onderscheiding in Stadstheater Arnhem na afloop van de laatste voorstelling van het theaterseizoen. In de pauze had hij al de Gouden Erepenning van de provincie Gelderland ontvangen.

Wiggers krijgt de koninklijke onderscheiding voor ‘zijn inzet voor het innovatieve en inclusieve karakter van de dansproducties, zijn bijdrage aan het voor een breed publiek toegankelijk maken van moderne dans en het betrekken van de regio bij het dansgezelschap’, aldus een verklaring van het Koninklijk Huis. De eremedaille wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en wetenschap.

Wiggers, die tevens choreograaf is, richtte Introdans op in 1971 met theatermaker Hans Focking. Het doel was om Oost-Nederland een professioneel dansgezelschap te geven. Onder Wiggers leiding groeide Introdans uit tot een ‘toonaangevend dansgezelschap dat ver over de grenzen befaamd werd,’ zei commissaris van de Koning John Berends toen hij Wiggers de Gelderse onderscheiding overhandigde.

Tussen 1971 en 2005 was Wiggers artistiek leider van het toonaangevende Arnhemse gezelschap, tussen 1989 en 2005 samen met Roel Voorintholt. In 2005 nam Voortinholt de artistieke leiding van solo over. Wiggers maakte in zijn loopbaan ruim 50 choreografieën voor Introdans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden