Hof: Jiskefet Encyclopedie mag worden verkocht zonder sticker

Het gerechtshof in Amsterdam heeft besloten dat de Jiskefet Encyclopedie mag worden verkocht, zonder dat met een sticker apart duidelijk wordt gemaakt dat Jiskefet niet de maker is. Met dit besluit, dat het hof dinsdagochtend bekendmaakte, wordt een eerder vonnis van een lagere rechtbank vernietigd.

Het Parool
Jiskefet-coryfeeen Michiel Romeyn en Herman Koch wonen in het Gerechtshof het hoger beroep bij dat tegen hen is aangespannen door Noblesse Uitgevers.  Beeld ANP
Jiskefet-coryfeeen Michiel Romeyn en Herman Koch wonen in het Gerechtshof het hoger beroep bij dat tegen hen is aangespannen door Noblesse Uitgevers.Beeld ANP

Herman Koch en Michiel Romeyn, de makers van Jiskefet, stapten in oktober vorig jaar naar de rechter omdat zij inzage wilden in de Jiskefet Encyclopedie van uitgeverij Noblesse. Het boek was zonder hun medeweten tot stand gekomen. De rechter wees die inzage toe, waarna de mannen opnieuw de gang naar de rechtbank maakten. Deze keer wilden zij dat het voor kopers duidelijk zou zijn dat zij niets met de totstandkoming van het boek te maken hebben gehad en beriepen zich op het merkrecht.

Sticker

De rechter stelde Romeyn en Koch in het gelijk en oordeelde dat de uitgeverij alle boeken moest voorzien van een sticker met de tekst ‘ongeautoriseerd’. Maar het hof gaat hier niet in mee. Het hof stelt dat de titel van een individueel boek een onderdeel van de waar zelf is, oftewel het boek. De titel is volgens het hof niet een teken van onderscheid waarmee een uitgever aanduidt dat dat boek afkomstig zou zijn van Jiskefet.

Het uitbrengen van de encyclopedie maakt volgens het hof ook verder geen inbreuk op het merkrecht van Jiskefet BV. De door Noblesse gebruikte titel Jiskefet Encyclopedie is een voor de hand liggende aanduiding voor het door haar uitgegeven boek en daarom heeft zij een geldige reden voor dat gebruik.

De advocaat van Noblesse Uitgevers, Brigitte Spiegeler, meldt dat de organisatie blij is met de uitspraak. Maar ook stelt ze dat het ‘verdrietig’ blijft voor de uitgeverij. “Allemaal gedoe en toestanden. Volgens mij zijn er uiteindelijk veel minder boeken verkocht dan gehoopt.” Dat terwijl het boek volgens hen, ‘en wat het hof ook zegt, duidelijk een encyclopedie is en juist een eerbetoon aan de makers van Jiskefet’. De advocaat van Koch en Romeyn, Onno Hennis, zegt dat zij zich nog beraden op een reactie.

Het Persvrijheidsfonds, opgericht door journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren, steunde de uitgeverij en betaalde mee aan het hoger beroep. Zij vonden dat de rechter bij de eerdere uitspraak onvoldoende rekening had gehouden met journalistieke belangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden