Nieuws

Hoe Vestdijks laatste kans op de Nobelprijs strandde

De Vestdijkkring die zich beijvert voor het in stand houden van de belangstelling voor schrijver Simon Vestdijk, brengt zaterdag een speciale editie uit van de Vestdijkkroniek.

Portret van schrijver Simon Vestdijk. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Portret van schrijver Simon Vestdijk.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In de speciale editie, die verschijnt ter gelegenheid van Vestdijks vijftigste sterfdag, wordt de schrijver in zeventien bijdragen belicht. De opvallendste is het nu integraal gepubliceerde rapport over de schrijver en zijn werk van scandinavist Amy van Marken die hem daarmee de Nobelprijs voor de Literatuur definitief door de neus boorde. Vijftien keer werd hij daarvoor voorgedragen, de eerste keer in 1950, de laatste keer in 1967. Niet een keer haalde hij de shortlist.

De Zweedse Academie schakelde Van Marken in 1967 in om in het Zweeds een rapport op te stellen over de Nederlandse kandidaat. Hoewel ze daarin Vestdijk prijst als ‘uniek fenomeen in de Nederlandse literatuur’ wijst ze op werk van mindere kwaliteit. ‘Zou ik in 1967 zitting hebben gehad in de Zweedse Academie, die de Nobelprijs voor de literatuur toekent, dan zou ik die in ieder geval níet aan Simon Vestdijk hebben toegekend,’ schrijft neerlandica Lotte Jensen in een van de commentaren op het rapport. ‘Het rapport dat Amy van Marken over hem opstelde, geeft daar in elk geval weinig aanleiding toe. Hoewel ze zijn kwaliteiten als schrijver erkent, is de ondertoon zo kritisch dat Vestdijk onmogelijk de allerhoogste literaire onderscheiding kon worden toegekend.’

Bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar verschijnt eveneens zaterdag onder de titel De toetssteen de briefwisseling van schrijvers Kees ’t Hart en Maarten ’t Hart – geen familie – over de invloed van Vestdijk op hun leven en schrijverschap. Maarten ’t Hart schreef eerder verschillende essays over Vestdijk en samen met Hugo Brandt Corstius een boek over alle romans van Vestdijk: Het gebergte. Kees ’t Hart schreef De keizer en de astroloog, een op het werk van Vestdijk geïnspireerde roman, met de schrijver in de hoofdrol.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden