Hoe nieuwe woorden en uitdrukkingen op Twitter ontstaan

Nieuwe, Amerikaanse woorden en uitdrukkingen op Twitter ontstaan vaak in steden met een grote zwarte populatie. Dat hebben onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in Atlanta ontdekt.

Redactie
Kim Kardashian kijkt op haar telefoon op het Crandon Park Tennis Center Beeld EPA
Kim Kardashian kijkt op haar telefoon op het Crandon Park Tennis CenterBeeld EPA

Zij onderzochten liefst 30 miljoen tweets tussen december 2009 en mei 2011. Nieuwe termen die in deze periode kwamen bovendrijven waren 'bruh', als alternatieve spelling voor 'bro' of 'brother', en 'cftu', wat staat voor 'cracking the fuck up'. De eerste term ontstond in steden in het zuid-oosten van de Verenigde Staten, waarna het oversloeg naar Californië, in het westen van het land. Ctfu vindt zijn oorsprong in Cleveland, Ohio en verspreidde zich daarna naar de staat Pennsylvania.

Volgens het model dat de onderzoekers ontwikkelden zijn steden met een grote zwarte bevolkingsgroep leidend in linguistische vernieuwingen. Eerder al toonden onderzoeken aan dat woorden als 'cool' en 'uptight' in hun huidige betekenis zijn ontstaan in de zwarte gemeenschap. 'We hebben hier duizenden voorbeelden van', zegt hoofdonderzoeker Jacob Eisenstein tegen de wetenschapssite New Scientist. Volgens hem is de taal slechts een van de vele culturele uitingen waarin de zwarte gemeenschappen van de Verenigde Staten een voortrekkersrol spelen.

Eisenstein wil verder onderzoeken of nieuwe woorden en termen zich nu sneller verspreiden door de moderne massamedia en of sociale media de evolutie van taal versnellen. Het is niet meer zoals vroeger, toen nieuwe woorden zich verspreidden doordat reizigers andere woorden met zich mee brachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden