PlusAchtergrond

Hoe kan rapper Djaga Djaga in de cel hits scoren?

Rapper Djaga Djaga heeft succes terwijl hij een straf van 18 jaar uitzit. Ook heeft hij een nieuw album. Alle haken en ogen rondom zijn muziek op een rij.

Rajko Disseldorp
Chakutu is het tweede album dat Djaga Djaga in de gevangenis heeft opgenomen. Beeld
Chakutu is het tweede album dat Djaga Djaga in de gevangenis heeft opgenomen.

Sinds zijn 14de rapt Djaga Djaga (Jason L., voorheen bekend als rapper Jay Jay). Hij werd bekend als lid van de Amsterdamse rapgroep Green Gang. Later gaf hip­hopplatform 101Barz van BNNVara hem een podium, in zowel studiosessies als interviews. Binnen de hiphop kreeg hij een aanzienlijke status, mede door samenwerkingen met Adje, Hef en Kempi.

Jason L. is in maart 2019 in hoger beroep veroordeeld tot 18 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van crimineel Abderrahim ‘Appie’ Belhadj op 9 mei 2016 in de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost. Met 96 appjes lokte L. hem naar een portiek van de flat, waar Belhadj met negen kogels werd doodgeschoten. L. zat op dat moment in de auto naar Rotterdam. De rechtbank acht bewezen dat L. een bepalende rol heeft gespeeld.

Sinds L. eind 2016 is vastgezet, heeft zijn muzikale carrière onder de nieuwe naam Djaga Djaga een vlucht genomen. Hij bracht de albums ­Jason D (2018) en 11:55 (2019) uit en vrijdag verscheen Chakutu, opgedragen aan zijn over­leden vader. Ride Or Die (2019), een liefdesliedje met meer dan 22 miljoen Spotifystreams, gemaakt vanuit de gevangenis, is zijn grootste hit.

1. Mag je muziek maken vanuit de cel?

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat muziek maken vanuit de gevangenis ‘absoluut niet de bedoeling is en dat hij deze nummers niet met ons medeweten heeft opgenomen. Wij gaan na hoe dit heeft kunnen gebeuren en of we iets gemist hebben.’ Hoe de rapper dit doet, is ook onduidelijk. Volgens de woordvoerder mag een gevangene 10 minuten per week bellen. De meest voor de hand liggende optie is dat L. zijn verses opneemt met een telefoon.

2. Samenwerking zonder toestemming

Op Chakutu werkt L. met grote Nederlandse rappers, zoals Lijpe, Boef en Jonna Fraser. Een andere opvallende naam is voetballer Quincy Promes. O. J. Fam Entertainment, het label gerund door broertje Oshadix, reageert per mail (zonder afzender). Over de samenwerking met Promes: “Die is anders gelopen dan normaal.” Er ging een verse van de voetballer ‘op een beat van YouTube rond’ en L. heeft deze gebruikt op Fall. “Wij hebben zonder toestemming van Promes dit lied gemaakt en gepubliceerd.”

Dit kan gevolgen hebben voor L., zegt advocaat auteurs– en muziekrecht Victor den Hollander. “Iedereen die een muziekwerk maakt, heeft in principe rechten. Als je iets zonder toestemming gebruikt, kun je ervan uitgaan dat je inbreuk maakt en dan kan de rechthebbende hiertegen optreden.” Den Hollander denkt dat Promes dit pas zal doen als Fall een hit wordt. Zowel Ajax als het makelaarskantoor SEG van de voetballer reageert niet op e-mails.

3. En hoe zit het met die interviews?

Djaga Djaga brengt niet alleen muziek uit, hij heeft ook vanuit de cel twee interviews gegeven: het eerste was live (telefonisch) met youtuber en rapper Défano Holwijn, het tweede met radiostation FunX in de ochtendshow van Fernando Halman, dat enige opzien baarde. Het interview zou op basis van eerder opgenomen geluidsfragmenten hebben plaatsgevonden, met medewerking van Djaga Djaga’s advocaat.

Op 11 maart 2019 stelde PVV’er Gidi Markuszower Kamervragen: ‘Hoe is het mogelijk dat een koelbloedige moordenaar de gelegenheid heeft en over de middelen beschikt om een hit te maken in de gevangenis, en hierover ook nog eens een interview kan geven op de radio?’ Hij liet zich ook uit over de opbrengsten (gemiddeld 3500 euro per 1 miljoen Spotifystreams): ‘Bent u bereid alle inkomsten (…) af te pakken en daarmee zelf de kosten van zijn gevangenisstraf, circa 250 euro per dag, te laten bekostigen?’

4. Er zijn zelfs videoclips én een label

Wie Djaga Djaga niet kent en niet weet dat hij vastzit, zou op basis van de videoclips die verschijnen een ander beeld krijgen. In elke videoclip verschijnt broertje Oshadix voor de camera, terwijl hij de teksten van L. meerapt. Deze clips verschenen in eerste instantie op het YouTubekanaal van hiphoplabel Rotterdam Airlines, dat enkele jaren geleden furore maakte met rappers als Sevn Alias en Kevin. Medeoprichter Luciano Winter zei vorig jaar dat volgens hem iedereen het recht heeft kunst te maken. “Er zijn veel mensen benieuwd wat Djaga Djaga te vertellen heeft. Een goed verhaal vindt altijd een platform.” De ‘YouTubedeal’ is ondertussen gestopt. O.J. Fam Entertainment zegt desondanks ‘heel dankbaar’ voor de samenwerking te zijn.

5. Maar is de muziek ook goed?

Dat Djaga Djaga kan rappen, heeft hij al vaker bewezen. Het nummer Chakutu is een aangrijpend nummer over een overleden vader, op Amor met Jonna Fraser worstelt hij met een liefdesrelatie en op Droom uit de rapper zijn woede: “Geen film wat ik beschrijf/ Dit is real life gangster shit.” Onder andere door de beats van producers als Esko en $hirak is de muziek zeer goed.

Op zijn muziek valt dus weinig aan te merken, maar opmerkelijk is het allemaal wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden