Plus

Hoe halen we de 100 jaar? 9 tips van 99-plussers

Hoe komt het dat sommige mensen zo oud worden? Hebben ze een geheim of is het een kwestie van geluk? Tien honderdjarigen beantwoorden die vragen in het boek 99+ Een Geheim... Of Geluk?

Wetenschappers en artsen hebben nog geen sleutelformule gevonden voor een lang en gezond leven. Beeld Dingena Mol
Wetenschappers en artsen hebben nog geen sleutelformule gevonden voor een lang en gezond leven.Beeld Dingena Mol

Moet je elke dag biest eten of toch gember? Geen alcohol drinken of is een glas per dag juist gezond? Ook wetenschappers en artsen als Hans van Hateren en Nanno Kleefstra hebben nog geen sleutelformule gevonden voor een lang en gezond leven.

Daarom vroegen ze tien eeuwelingen naar hun geheimen voor het boek 99+ Een Geheim... Of Geluk? Het Parool geeft negen tips om 99 te worden, afkomstig van mannen en vrouwen met honderd jaar levens­ervaring.

Tip 1: Zeg elke dag tegen uzelf dat u de honderd haalt
Of een ander mantra waardoor u daar meer kans op heeft. Zoals: 'ik raak mijn overgewicht kwijt'. "Als je ergens in gelooft en er elke dag even bij stilstaat, ben je er meer op gefocust en is de kans van slagen groter," zegt arts Van Hateren. Zo zegt Antoon Koning (99) elke dag tegen zichzelf dat hij de kracht heeft om gezond en gelukkig te zijn. "Dat is uitgekomen en het heeft me niets gekost."

Tip 2: Ga aardappels rapen op een boerderij
De helft van 99-plussers heeft op een boerderij gewoond of bij een boerenbedrijf gewerkt, zoals Adriana Mulders-Bogers (100). Zij bracht tot haar veertiende kruiwagens groenten naar de veiling. Of en hoe het boerenleven bijdraagt aan een lang leven, is nog niet duidelijk. Misschien is het de frisse lucht, misschien is het de lichaamsbeweging, maar zoals mevrouw Mulders-Bogers zegt: "Van hard werken ga je niet dood." Zij is het levende bewijs.

Tip 3: Vind de liefde van uw leven
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar al deze ouderen zeggen gelukkig getrouwd te zijn (geweest). Leonora Pennarts-Elfferich (103) spreekt zelfs van liefde op het eerste gezicht: "Wauw, dachten we allebei."

Ook Van Hateren viel op met hoeveel liefde ze over hun partners spreken. "Iedereen wenst dat er later iemand zo over hen spreekt." Zoals Hendrik Roelofs (100) over zijn vrouw: "Mijn allergrootste geluk was mijn vrouw Aaltje. We deden niets bijzonders, maar toch waren de dagen met haar een feest."

Tip 4: Ga elke dag op de hometrainer
De eeuwelingen verschillen behoorlijk van elkaar. De een heeft veel honderdjarigen in de familie, de ander was op jonge leeftijd al wees. "Maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben geen overgewicht," zegt Van Hateren. Johan Jannink (101) fietste tot een paar jaar geleden elke dag een rondje door het dorp en zit nu ondanks evenwichtsproblemen dagelijks op de hometrainer. "Ik ben 101 en heb nergens pijn." Als hij het op die leeftijd kan, kunt u het zeker.

Tip 5: Eet elke dag biest en gember
Misschien niet de meest culinaire combinatie, maar als het jaren extra op kan leveren, wat let u? Jannetje Venema-Scholten eet elke ochtend biest, de dikke melk van een koe in de dagen nadat ze heeft gekalfd, en zij is 101.

Antoon Koning (99) eet elke dag een stukje gember. "Biest en gember zijn op zich niet ongezond," zegt Van Hateren. "Een glaasje of stukje per dag is prima, maar zoals bij al het voedsel geldt: varieer en alles met mate." Het is dus nog niet wetenschappelijk bewezen dat biest of gember de levensduur verlengt, maar wie weet blijkt deze combinatie over een paar jaar wel een nieuw superfood te zijn.

Tip 6: Wees niet verbitterd
"Als het moet gebeuren, moet het gebeuren," zegt Pen­narts-Elfferich in het boek. "Het heeft geen zin om ergens een probleem van te maken. Veel oude mensen zeuren over hun pijntjes, ik houd daar niet van." Ze heeft in een jappenkamp gezeten en verloor later haar dochter, maar is misschien wel de positiefste van tien 99-plussers. "Kijk naar wat voor je ligt en vergeet de nare dingen."

Roelofs: "Er gaan altijd dingen anders dan gehoopt en dan vraag je je af waarom, maar daar moet je niet te lang bij stilstaan. Het antwoord vind je vaak niet." Die positieve instelling hebben al deze eeuwelingen. Arts van Hateren: "Je geest en lichaam zijn nauw verbonden; als jij opgeeft, geeft je lichaam ook op."

Tip 7: Ook voor kettingrokers is er nog hoop, maar dan moet je wel nu stoppen
Het is niet erg als u veertig jaar als een ketter heeft gerookt, zolang u nu maar stopt. Vier van de tien geïnterviewden hebben tientallen jaren minimaal een pakje per week gerookt, maar ze zijn allemaal gestopt. "Roken verkort hoe dan ook de levensduur, maar het is nooit te laat die schade in te perken," zegt Van Hateren.

Dat zie je bijvoorbeeld bij Jan-Willem Lucas, die op zijn 75ste van de ene op de andere dag stopte vanwege een hoestje en nu de 101 aantikt. En hoe zit dat dan met alcohol? De meesten hebben niet of weinig gedronken, maar Hendrik Roelofs (100) geniet nog elke dag van twee glaasjes wijn. "Dat is voorbeeldig, precies binnen de maximaal aanbevolen hoeveelheid," zegt Van Hateren. "Gematigd alcohol drinken heeft geen negatief effect op de levensverwachting."

99+ Een Geheim... Of Geluk? Interviews: Hans van Hateren en Nanno Kleefstra. Uitgeverij Langerhans, €24,95. De opbrengsten gaan naar onafhankelijk medisch wetenschappelijk onderzoek. www.99plus.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden