PlusBoeken

Hoe gevaarlijk is dat wroeten in nachtmerries? Chloe Benjamin schrijft er boeiend over

Dirk Jan Arensman
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ruim twee jaar nadat haar tweede boek een bestseller werd, verscheen onlangs (begrijpelijkerwijs) ook de debuutroman van de Amerikaanse Chloe Benjamin uit 2014 in vertaling. Dat doorbraakboek, De onsterfelijken, over de vier kinderen uit het gezin Gold die hun exacte sterfdatum voorspeld krijgen door een waarzegster en de invloed die dat op hun verdere levens heeft, was sprankelend en fantasievol. Zozeer zelfs dat je Benjamin de welbeschouwd wel érg symbolisch uiteenlopende manieren waarop haar personages op die ‘kennis’ reageerden, moeiteloos vergaf.

In De anatomie van dromen is de premisse even prikkelend. Benjamins talent is, met terugwerkende kracht, onmiskenbaar, maar de nadrukkelijke pogingen spanning te creëren werken hier helaas net iets te averechts om er even enthousiast over te zijn.

Vertelster is Sylvie Patterson, die als leerlinge aan een kostschool in noordelijk Californië smoorverliefd wordt op de populaire en een tikkeltje mysterieuze Gabe. Het raakt tot haar verrukking ‘aan’, waarna ze een tijdlang in een roze puberwolk verkeert, die haar blind maakt voor het nogal ­typische gedrag van haar vriendje. (Hoe die ’s nachts haar kamer in- en uitsluipt en rondhangt bij de cottage van het schoolhoofd, meneer Keller). En dan verdwijnt hij, vlak voor het eindexamen, plotseling spoorloos.

Lucide dromen

Pas op haar 21ste ziet Sylvie Gabe ­terug, aanvankelijk als een haar schijnbaar stalkende schim. Al snel zoekt hij contact en onthult dat hij in de tussenliggende jaren als assistent van Keller werkte, die experimenteel onderzoek doet naar ‘lucide dromen’. Kun je, is de vraag, mensen die zichzelf en anderen tijdens slaapwandelnachtmerries in gevaar brengen, ­‘genezen’ door ze hun dromen te ­leren beïnvloeden? En hoe gevaarloos is dat wroeten in het onder­bewustzijn eigenlijk?

Interessante materie, waar Ben­jamin boeiend over schrijft. Dat voortdurend tussen die periode en de kostschooltijd wordt geschakeld, werkt echter minder goed. En de ­geheimen waar tergend langzaam naartoe wordt gewerkt, rechtvaar­digen niet de thrillerstructuur.

Niettemin: benieuwd naar Ben­jamins derde.

null Beeld -
Beeld -

Fictie: Chloe Benjamin, De anatomie van dromen. Vertaald door Lucie Schaap, Meulenhoff, 372 blz., €21,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden