PlusFilmrecensie

Hoe (alweer) een vrouw de schuld kreeg van het wangedrag van haar man

De film The Eyes of Tammy Faye schetst een genuanceerd portret van een vrouw die moest boeten voor de wandaden van haar man. Slaagt de blitse biopic erin de naam van televangelist Tammy Faye te zuiveren?

Roosje van der Kamp
Jessica Chastain zet Tammy Faye neer als een gecompliceerde, gekwetste vrouw, die de boodschap van liefde probeert te verspreiden, juist omdat ze zich zelf altijd zo ongeliefd heeft gevoeld. Beeld Filmdepot
Jessica Chastain zet Tammy Faye neer als een gecompliceerde, gekwetste vrouw, die de boodschap van liefde probeert te verspreiden, juist omdat ze zich zelf altijd zo ongeliefd heeft gevoeld.Beeld Filmdepot

The Eyes of Tammy Faye lijkt misschien vooral een blitse biopic van televangelist Tammy Faye Messner (Jessica Chastain), het is ook een zuivering van haar naam. Tammy Faye werd namelijk verguisd in de publieke opinie toen bleek dat haar man Jim Bakker (Andrew Garfield) abonnementsgelden van hun christelijke televisienetwerk gebruikte voor andere doeleinden, waaronder het betalen van zwijggeld aan een jonge vrouw die hij zou hebben verkracht.

De film laat zien hoe de maatschappij vrouwen vaak de schuld geeft van de wandaden van hun echtgenoten. Opvallend is dat juist deze wandaden in de film bijna onzichtbaar blijven. Dit is misschien om duidelijk te maken dat Tammy Faye inderdaad weinig wist over de fraude van haar man (ze werd nooit aangeklaagd), maar het effect is dat de misdaden van Jim Bakker verborgen blijven.

The Eyes of Tammy Faye is een film over culturele vrouwenhaat, hoewel dat soms verborgen lijkt door de campy toon. De veelzeggende titel verwijst naar haar zwaar opgemaakte ogen, waarop al deze vrouwenhaat zich destijds focuste. Ogen die vast meer moeten hebben gezien hebben dan ze zelf toegeeft, waardoor ze door de maatschappij medeplichtig werd bevonden aan de misdaden van haar man. Ogen waarvan de make-up belachelijk werd gemaakt door haar geloofsgenoten, haar land, satirische tv-programma’s als Saturday Night Live, en uiteindelijk zelfs door haar man.

Chastain slaagt erin Faye neer te zetten als een gecompliceerde, gekwetste vrouw, die de boodschap van liefde probeert te verspreiden, juist omdat ze zich zelf altijd zo ongeliefd heeft gevoeld. Faye was excentriek, hield van mooie kleren en wilde maar al te graag rijk zijn, maar ze was ook een liefhebbende, empathische vrouw. Haar leven is zo ingewikkeld, soms absurd, dat die genuanceerde boodschap verloren dreigt te gaan.

Een genuanceerd portret van deze gecompliceerde vrouw had misschien een geschiktere vorm gevonden in een korte serie. Er is simpelweg niet genoeg tijd om haar leven recht te doen en dat wordt vooral duidelijk in de eerste helft, dat zoveel mogelijk feitjes in korte scènes stopt en daardoor nooit tot leven komt.

The Eyes of Tammy Faye

Regie Michael Showalter
Met Jessica Chastain, Andrew Garfield
Te zien in Cinecenter, City, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden