PlusGallery Viewer

Hilly Buyne: ‘Ik adem kunst, zegt mijn man’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Hilly Buyne (48), coördinerend beleidsadviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft nog voldoende witte muren.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Remy Jungerman, Pimba BUSIKI (2019), Galerie Ron Mandos. Beeld Gallery Viewer
Remy Jungerman, Pimba BUSIKI (2019), Galerie Ron Mandos.Beeld Gallery Viewer

Wat betekent kunst voor u?

“Beeldende kunst nodigt uit tot goed kijken. Kunst kan mij prikkelen, inspireren en leiden tot een goed gesprek. Door anders te kijken, kun je meer zien. Mijn man zei laatst: jij ademt kunst.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Op mijn derde jaar kwam ik met mijn ouders uit Suriname naar Nederland. Kunst was bij ons thuis niet prominent aanwezig, maar af en toe wel onderwerp van gesprek. Dan ging het vaak over Surinaamse kunst en kunstenaars. We werden gestimuleerd om creatief bezig te zijn. Mijn vader houdt van tekenen. Hij heeft in Suriname nog les gehad van de bekende kunstenares Nola Hatterman.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik lees veel online en volg allerlei kunstenaars, galeries, designers, kunstcritici, theatermakers en kunstinstellingen via Instagram. Naast kranten lees ik offline Metropolis M, See All This, Beeldenmagazine en Boekman.”

Waar bekijkt u het liefst kunst?

“Ik bekijk het liefst kunst in musea en op beurzen. Af en toe ga ik naar een galerie. Verder bezoek ik graag allerlei tentoonstellingen in musea in het land, en soms in het buitenland. Zo staat de Christo-tentoonstelling in het Centre Pompidou op mijn lijstje om binnenkort te bezoeken.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Het liefst koop ik natuurlijk een uniek werk, hoewel werk in oplage vaak betaalbaarder is. Gelukkig heb ik nog voldoende witte muren.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Bij een galerie of bij de kunstenaar zelf. Steeds vaker koop ik online.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Als ik iets op het oog heb, bespreken we dat samen. We hoeven het niet per se eens te zijn over een aankoop, maar het is fijn als we het allebei een mooi werk vinden. Indien dat niet het geval is, hoeft dat geen showstopper te zijn.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik word blij van de kunst bij Kers­gallery. Annelien Kers vertelt altijd enthousiast over de werken van haar kunstenaars. Joris Montens van Galerie Fontana heeft een mooi, prikkelend aanbod. Daarnaast zijn er een paar andere galeries die mijn aandacht hebben: Galerie Ron Mandos, Galerie Gerhard Hofland en Galerie Martin van Zomeren.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Dan kies ik een werk waar we in de publieke ruimte met veel mensen van kunnen genieten. Een werk van Antony Gormley bij de Nederlandse kustlijn lijkt me wel wat. Naast zijn sculptuur Exposure in Lelystad lijkt me dat een mooie aanvulling.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“De grids van Sigrid Calon vind ik fascinerend. Haar kleurrijke en heldere beeldtaal nodigt uit tot nader kijken en volgen van de verschillende vormen. De unieke risoprint die ik van haar heb, is dagelijks een feest om naar te kijken.

“Remy Jungerman heeft met zijn presentatie tijdens de Biënnale van Venetië 2019 extra indruk gemaakt. Zijn gebruik van de grafische stoffen van Surinaamse marrons spreekt mij vanwege mijn achtergrond extra aan. Het gebruik van materialen uit de wintirituelen geeft het werk van Jungerman een spiritueel karakter.

“Met Gijs van Lith heb ik in 2015 de tentoonstelling Transparant, in contact gemaakt in de openbare expositieruimte ARTtrium van het ministerie van BZK. De dynamiek van opbouwen en weer afbreken is heel duidelijk in het werk van Van Lith.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Hilly Buyne. Beeld Studio Oostrum
Hilly Buyne.Beeld Studio Oostrum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden