PlusTheaterrecensie

Hilarisch conflict loopt vreselijk uit de hand

Fritz de Jong
In een decor dat de roze-groene grens scherp afbakent zetten de met stevige nepsnorren uitgedoste Sue-Ann Bel en Henke Tuinstra het conflict lekker vet aan. Beeld kamerich-budwilowitz
In een decor dat de roze-groene grens scherp afbakent zetten de met stevige nepsnorren uitgedoste Sue-Ann Bel en Henke Tuinstra het conflict lekker vet aan.Beeld kamerich-budwilowitz

De ene koning is roze, de andere koning is groen. In de kindervoorstelling Bully Bully – geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar – besteden de ijdele vorsten al hun tijd aan het imponeren van de ander. Met pompeuze standbeelden en potsierlijke toespraken proberen ze zichzelf belangrijk te maken.

In een decor dat de roze-groene grens scherp afbakent zetten de met stevige nepsnorren uitgedoste Sue-Ann Bel en Henke Tuinstra het conflict lekker vet aan. Qua genres bevinden we ons in een minder scherp afgetekend grensgebied: mime, dans, fysiek theater en slapstick lopen vloeiend in elkaar over.

Nietes-welles

Het begint met een klassieke ruzie over nietes-welles. Dat loopt al snel uit de hand. Als de een zwaait met een grote vlag, antwoordt de ander met een nog grotere vlag. Er is een hilarisch muziekduel, waarbij de regeringsleiders elkaar de loef proberen af te steken met poses uit de Vogue en danspasjes uit de popcultuur.

Als de zwaarden worden getrokken escaleert de ruzie. Pas als de brokstukken van hun geliefde standbeelden op de grond liggen, beseffen de kemphanen dat vechten alleen maar dingen stuk maakt. Maar ook: dat je een ruzie weer kunt bijleggen. Hoe bont je het ook hebt gemaakt.

Komische timing

De makers van Bully Bully hebben de voor jong en oud herkenbare kinderachtigheid van het duo koningen sterk uitgewerkt. Het conflict is logisch opgebouwd en de vormgeving is kraakhelder. Dat de voorstelling drie kwartier lang boeit én op de lachspieren werkt is te danken aan de knappe afstemming tussen spelers en geluidseffecten. De komische timing van Bel en Tuinstra is bewonderenswaardig.

JEUGDTHEATER
Bully Bully

Door Maas Theater en Dans
Gezien 2/3 De Meern
Te zien 30/4 t/m 1/5 De Krakeling; 2/5 Haarlem; 3/5 Bijlmer Parktheater

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden