Hij komt, hij komt... alwéér een sinterklaasfilm

De strijd om de beste bezochte sinterklaasfilm van 2011 is nog niet eens gestreden, maar de film voor volgend jaar rond dit thema dient zich alweer aan. Sint & Diego: De magische bron van Myra verschijnt op 10 oktober 2012 in de Nederlandse bioscopen, zo maakte producent DutchFilmWorks vandaag bekend.

Redactie
Bram van der Vlugt naast een sintposter, bij de premiére van 'Bennie Stout'. © BRUNPRESS Beeld
Bram van der Vlugt naast een sintposter, bij de premiére van 'Bennie Stout'. © BRUNPRESS

Dit jaar strijden Bennie Stout van regisseur Johan Nijenhuis en concurrent Sinterklaas en het raadsel van 5 december om de jeugdige kijkers in de bios. Er is één duidelijk verschil tussen deze films: de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. En daarnaast is er vooralsnog vooral een groot verschil in het aantal bioscoopbezoekers.

Scripts
Sinterklaas en het raadsel van 5 december, de productie van regisseur Martijn Nellestijn en producent Erik Jan Slot, moet meedeinen op het succes van hun eerdere sintfilms. Het duo maakte dit jaar z'n vierde sinterklaasfilm. Een film in het alom bekende genre 'als dat maar goed komt met Sinterklaas'. Sterk punt: de vele bekende gezichten. Onder anderen Frans Duijts, Gerard Joling en Jack Spijkerman spelen mee. Het belangrijkste probleem dit jaar is 'het nu'. De Pieten stuiten op de moderne obstakels van deze tijd, zoals het alarm, als zij hun pakjes willen rondbrengen. De film draait in 109 bioscopen.

Bennie Stout
Johan Nijenhuis stak niet onder stoelen of banken dat hij een klassieker van zijn film wilde maken. 'Bennie Stout' speelt zich af in de jaren '30. Het liefste wat belhamel Bennie wil, is een trapauto van de Sint. Maar ook dat de goedheiligman zijn vader terugbrengt, die door de crisistijd in Spanje blijft werken. De film draait momenteel in 110 bioscopen, eentje meer dan de film over Sinterklaas en zijn raadsel.

Na het eerste weekend stond 'Bennie Stout' duidelijk aan kop. Zo'n 18.000 mensen bezochten de film, terwijl Nellestijns film achterbleef met slechts 8.000 bezoekers. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF) op 10 oktober bekend. Maar gewoonlijk maken sintfilms een spurt in de herfstvakantie, dus wat betreft bezoekersaantallen kan er nog van alles gebeuren.

Horrorsint
Vorig jaar was er een rel rond de sintfilm van andere aard. Nijenhuis uitte zich toen fel tégen de poster waarin de donkere contouren van een moordlustige goedheiligman te zien zijn. 'Alle kinderen zullen van de poster schrikken', stelde Nijenhuis tegenover RTL Boulevard. Volgens de Costa-regisseur was er echter geen sprake van rivaliteit of jaloezie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden