PlusSerierecensie

Hierro is een zorgvuldig opgebouwde misdaadserie

Hierro, dat eind vorig jaar op Lumiereseries verscheen en nu op Ziggo is te zien, is een zorgvuldig opgebouwde misdaadserie waarin de spanning acht afleveringen lang oploopt.

Diaz (Dario Grandinetti) wordt op zijn plantage ondervraagd door politie­agent Reyes.   Beeld
Diaz (Dario Grandinetti) wordt op zijn plantage ondervraagd door politie­agent Reyes.

Wie weleens op een Canarisch Eiland is geweest en verder heeft gekeken dan de toeristische enclaves en de stranden, heeft zich kunnen vergapen aan het overweldigende natuurschoon van deze vulkanische eilanden. Vooral in gebieden met scherpgekante kraters en diepzwarte rotspartijen waan je je op de maan.

Dit imposante landschap speelt een belangrijke bijrol in de al even intrigerende Spaanse misdaadserie ­Hierro, gesitueerd op het Canarische Eiland El Hierro. Meteen in de openingsscènes figureert de woeste kust van het eiland wanneer een van de hoofdpersonen, Diaz (Dario Grandinetti), verdachte pakketjes uit een rubberboot in zijn truck overlaadt. Hij brengt ze naar zijn bananen­plantage, waar hij ze achter slot en grendel opbergt. Dat dit geen zuivere koffie is, mag duidelijk zijn.

Roddelende eilandbewoners

Diaz heeft haast, want zijn dochter Pilar trouwt die dag en hij moet zijn vuile kleren nog verwisselen voor een net pak – tot ergernis van zijn vrouw, die zich afvraagt waar hij die nacht heeft uitgehangen. Het gezin is op tijd voor de bruiloft, maar de bruidegom, Fran, komt niet opdagen. Irritatie maakt al snel plaats voor bezorgdheid wanneer Fran zijn telefoon niet opneemt. Wanneer hij even later bij toeval wordt gevonden door een duiker komt het ergste scenario uit: Fran is dood – niet verdronken, maar vermoord en daarna in zee gedumpt. Zit Diaz, die niet kon opschieten met Fran en verwikkeld is in duistere zaakjes, achter de moord?

Volgens de gretig roddelende eilandbewoners is hij hoofdverdachte, hij is immers al eens veroordeeld voor moord. En hoe komt hij trouwens aan die verse verwonding aan zijn hand?

Of Diaz ook werkelijk achter de moord zit mag worden uitgezocht door de zojuist gearriveerde nieuwe rechter van El Hierro, Candela Montes (Candela Peña). Deze arrogante Spaanse dame is met duidelijke tegenzin naar het eiland overgeplaatst. Aan haar hoge hakken is al te zien dat ze niet bereid is zich aan te passen aan het steile eiland vol kiezelpaadjes en ze steekt haar afkeer van de besloten gemeenschap waar iedereen elkaar kent niet onder stoelen of banken. “Op dit eiland is iedereen familie, je buur, vriend of vijand,” zegt een brigadier, wanneer Candela verzucht dat er weer eens informatie is gelekt. De kersverse rechter maakt evenmin vrienden als ze hoofd­verdachte Diaz wegens gebrek aan bewijs voorlopig vrijlaat – hij mag alleen het eiland niet af. En ook de geoefende kijker naar misdaadseries zal moeten beamen dat Diaz zo schuldig oogt dat hij de dader bijna niet kan zijn.

Hierro, dat eind vorig jaar op Lumiereseries verscheen en nu op Ziggo is te zien, is een zorgvuldig opgebouwde misdaadserie waarin de spanning acht afleveringen lang oploopt. De personages zijn gelaagd. Zo blijkt de bitse Candela een verrassend zachte kant te hebben en is Diaz meer dan de meedogenloze man die hij op het eerste gezicht lijkt.

Ook de bijrollen zijn prima ingevuld en mede dankzij het veelvuldig met drones in beeld gebrachte fraaie landschap is de serie een feest voor het oog. Niet alleen de liefhebber van misdaadseries maar ook de VVV van El Hierro kan dus tevreden zijn.

Misdaadserie

Hierro
Regie Jorge Coira
Met Dario Grandinetti, Candela Peña
Te zien op Ziggo Movies & Series en ­Lumiereseries, 8 afleveringen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden