PlusBlikvangers

Het wiel op het dak van het ­Belastingkantoor, die afleider

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden?

Maarten Moll
Het wiel van Jeroen Henneman Beeld Nosh Neneh
Het wiel van Jeroen HennemanBeeld Nosh Neneh

Sinds 1996

Kunstenaar Jeroen Henneman

Waar Kingsfordweg 1

Het is een blikvanger van de gevaarlijkste soort. Even een momentje te lang kijken, bijvoorbeeld als je luistert naar Shaffy’s Sammy, en er kunnen de vreselijkste dingen gebeuren. Want het kunstwerk is te zien terwijl je in je auto over de A10 raast.

Dat intrigerende ding op het dak van het ­Belastingkantoor. Die afleider.

Er staat naast de snelweg geen waarschuwingsbord, zoals die bij Schiphol wel ooit gestaan zouden hebben. Dat je niet in de lucht moest kijken, maar op de weg.

Dus niet te lang naar kijken, tenzij je niet ­achter het stuur zit. Dan kun je bedenken wat het voorstelt wat daar zo hoog op het 85 meter hoge gebouw is neergezet – en wel zo alsof het op de rand van het dak balanceert. Voor de plaatsing moest een 120 meter hoge hijskraan worden gehuurd.

Kunstenaar Jeroen Henneman noemde de creatie Het wiel. Het lijkt op het voorwiel van een fiets, nadat je hem uit de voorvork hebt gehaald. Maar het kan ook een tol zijn, al heet het ding niet De tol. De opdrachtgevers zouden een munt op zijn kant in het kunstwerk zien.

Het wiel wordt wel beschreven als ‘een negen meter hoog draadmodel van een schijf met een as’, maar het is maar de vraag wat de kijker ziet als hij langs het gebouw rijdt en daardoor ook de hoek verandert van waaruit hij naar Het wiel kijkt. Zelf noemde Henneman Het wiel een staande tekening. Zoals ook De schreeuw in het Oosterpark (Theo van Gogh uitbeeldend) en De kus in de Bijlmer staande tekeningen zijn.

Het is alweer 24 jaar dat we kunnen kijken naar Het wiel. En het inspireerde ten minste één persoon dusdanig dat kunst weer nieuwe kunst opleverde. Dichter Maarten Doorman schreef over het kunstwerk van Jeroen Henneman het gedicht Westring A10, opgenomen in de bundel Blindegangster uit 2005:

Doorzichtig nauw hoorbaar en hoog rolt
het wiel zwart verstoorbaar en zacht op
de ring rond de stad en het sluit van
de hemel iets uit in de lucht en
iets in, onderdoor raast de ring rond
de stad en het raakt noch de grond noch
het dak van het lichte belasting-
kantoor en verwaait en rolt door in
een koor hees van damp uit benzine
en wordt in een brandschone hemel verdraaid.

Blikvanger Het wiel locator JG PARgraph Beeld Jamie Groenestein
Blikvanger Het wiel locator JG PARgraphBeeld Jamie Groenestein
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden