PlusRecensie

Het Wereldkerstcircus in Carré: van gebakken lucht tot absolute top

De zes amazones storten zich op paardenacrobatiek.  Beeld
De zes amazones storten zich op paardenacrobatiek.
Patrick van den Hanenberg

Goud is hét woord van de 35ste editie van het Wereldkerstcircus. Spreekstalmeester Fred Butter nam het woord bij elke aankondiging wel een paar keer in de mond. De Gouden Clowns, de Oscars in de circuswereld, die worden uitgedeeld op het internationale circusfestival van Monte Carlo, vliegen je om de oren. Het Italiaanse krachtechtpaar Yves en Ambra heeft zich voor een sensuele tango-act in de lucht zelfs ondergedompeld in een goudbad, en wordt nogal suffig omringd door een dozijn in goud gehulde, ja, wat waren het, engelen of Griekse goden of mythische wezens uit een andere cultuur. Totaal over de top.

Circusproducent Henk van der Meijden maakt, zeer terecht, kritische opmerkingen over het show­gehalte van Cirque du Soleil, dat de werkelijke circusinhoud aan het verdringen is. Maar met het in huis halen van choreograaf, producent, regisseur en kostuumontwerper Gia Eradze, die met zijn Royal Circus Moskou het Russische circus een ­theatrale facelift heeft gegeven, is er ook een hoop gebakken lucht Carré binnengestroomd.

De opening van de avond door zijn dansgroep is een opwindende mengeling van Russische folklore, Efteling, Disney World en Braziliaans ­carnaval. Maar we zien die dansers nog vele malen terug op de avond met meer van hetzelfde of opgeblazen Russisch-Broadwaymateriaal. Haal drie van die overbodige dans­intermezzo’s weg en de voorstelling hoeft niet tot kwart over elf te duren.

Maar behalve dit gevoel van chagrijn moet worden benadrukt dat er een groot aantal absolute topnummers in deze jubileumeditie te zien is. We mogen ons gelukkig prijzen dat de Russische luchtacrobate Anastasia Makeeva haar afscheid van het circus in Carré wilde vieren. Ook de Spaanse jongleur Michael Ferreri, die tien ballen hoog weet te houden, en de van machismo druipende Argentijnse ritmegroep Revolution Gauchos, die met hun houten balletjes aan een touw het geluid van een tropische stortbui veroorzaken, zijn, nou ja vooruit, goud. Bijna alle topnummers zitten voor de pauze. De tweede helft is aanzienlijk matter – en kom op, een messenwerper kan echt niet meer hoor.

Maar waar je mond werkelijk helemaal van openvalt is het totaal originele, fenomenale hoedennummer van 24 acrobaten van het Groot ­Chinees Staatscircus op een stampende Michael Jackson-beat. Het is jongleren, acrobatiek, dans en humor, waar je ongelooflijk vrolijk van wordt.

Circus
Wereldkerstcircus
Door Stardust en Interpresario
Gezien 19/12 Carré
Te zien aldaar t/m 5/1/2020

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden