PlusInterview

Het vrolijke gevoel is terug bij Trijntje Oosterhuis

Met Jett Rebel als producer en jonge songschrijvers aan haar zijde vond Trijntje Oosterhuis het onbekommerde plezier van muziek maken terug. Het resultaat is het album Dit Is Voor Mij. ‘Ik ben mijn midlifecrisis te boven.’

Stefan Raatgever
Trijntje Oosterhuis: ‘Het podium roept bij mij altijd een dubbel gevoel op.’  Beeld Dario & Misja
Trijntje Oosterhuis: ‘Het podium roept bij mij altijd een dubbel gevoel op.’Beeld Dario & Misja

“Ik vier dit jaar dat ik 25 jaar in het vak zit. Linde Schöne ís 25,” rekent Trijntje Oosterhuis voor met verbazing in de stem. De zangeres (46) werkte voor haar nieuwe album Dit Is Voor Mij samen met een hele trits aan, vooral jonge, Nederlandse artiesten. Het leverde haar derde Nederlandstalige plaat in twee jaar op, maar de eerste met nieuw geschreven materiaal. Vrijdag komt het album uit.

Samen met singer-songwriter Linde Schöne componeerde Oosterhuis de titeltrack. Ook rapper Vjeze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig werkte mee. En dat allemaal onder leiding van Jett Rebel, de 28-jarige multi-instrumentalist Jelte Tuinstra die zijn eerste productieklus voor een andere artiest klaarde. Aan de lunch in een Amsterdams hotel kan Oosterhuis amper stoppen Rebel haar lof toe te zwaaien voor het brengen van de ‘jeugdige energie die ik zo graag op de plaat wilde’.

Spontaan

Die wens kwam volgens haar organisch op tijdens het componeren van het liedje Wat Je Doet Met Mij. “Dat ontstond tijdens een schrijfsessie bij mij thuis met onder anderen rappers Glen Faria en Sef. Gewoon spontaan, nog zonder een concreet plan voor een album. Ik was meteen heel enthousiast over die te gekke, ouderwetse discosound.”

“Die energie van lekker jammen met je vrienden in de kroeg herkende ik van de tijd voor mijn doorbraak met Total Touch. Dat vrolijke gevoel, zonder belangen, zonder verwachtingen, wilde ik heel graag terug.”

Wat volgde was een serie schrijfsessies met onder anderen Paskal Jakobsen (Bløf), zanger Alain Clark en Henny Vrienten. Ook met zanger Dotan schreef Oosterhuis een, Nederlandstalig, lied. Het haalde het album niet. Reden: de door zijn internettrollenschandaal geplaagde zanger bleek niet meer bereikbaar om het lied af te ­maken.

“Ik vond het te gek wat we hebben gemaakt. Heb geprobeerd contact met hem te krijgen. Maar hij bleek onvindbaar. Mijn hart gaat naar hem uit. Het is best heftig wat er met hem is gebeurd, maar hij hoeft voor mij niet de rest van zijn leven in een schuilkelder door te brengen. Als het aan mij ligt, komt dat lied er alsnog.”

Midlifecrisislied

Na een reeks coveralbums – Oosterhuis vertolkte onder meer het repertoire van Burt Bacharach, Michael Jackson en bracht in 2017 nog een plaat met Nederlandse evergreens uit – is de zangeres opgetogen weer zelf te hebben mee­gecomponeerd. Ze noemt in dat verband de titelsong Dit Is Voor Mij.

“Mijn midlifecrisislied,” recenseert ze lachend. “Ik ben de mijne te boven, maar denk dat iedereen het herkent: het moment dat je beseft dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Dat je in de dagelijkse stroom van het leven bent afgedreven van wat je creatief echt vervulling geeft. Dan moet je durven je leven weer in eigen hand te nemen.”

In Oosterhuis’ geval eisten ontwikkelingen in haar persoonlijke leven lang veel aandacht op. Haar echtscheiding, twee opgroeiende kinderen en nieuw gezin met haar vriend, bandleider Alvin Lewis. “Muziek schrijven raakte daardoor op een laag pitje. Ik weet: mijn eerste talent is het vertolken van liedjes. Maar het brengt meer gewicht in als jezelf ook bijdraagt. Ik ben heel blij dat ik mezelf heb uitgedaagd dat weer te doen.”

Podiumangst

Tijdens het maakproces van Dit Is Voor Mij kwam Oosterhuis ook los van haar podiumangst die zich in de jaren rond haar scheiding had opgebouwd. Komend najaar gaat ze voor het eerst in tien jaar weer op tournee langs de Nederlandse clubs.

“Het podium roept bij mij altijd een dubbel gevoel op. Het is de plek waar ik het gelukkigst ben, maar ik moet altijd een drempel over voordat dat lukt. In de jaren dat ik me persoonlijk wankel voelde, werd die drempel steeds hoger. Mensen in de theaterzaal moeten dat gevoeld hebben, ja. Ik was niet de beste versie van mezelf. Die periode ligt nu achter me. Met deze frisse liedjes heb ik zin om weer te gaan spelen zoals 25 jaar geleden in de kroeg.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden