Het vernieuwde Rijksmuseum: wat vindt men er eigenlijk van?

Nog heel even en het Rijksmuseum is weer open, en de wereld mag het weten. Nationale en internationale media berichten alvast over het museum, dat 13 april na jarenlange verbouwing de deuren weer opent voor publiek. Veel aandacht met vooral lovende woorden en hier en daar een puntje van kritiek. Een overzicht.

Het Rijksmuseum Beeld reuters
Het RijksmuseumBeeld reuters

Het Parool
Het Parool is enthousiast over de renovatie van het Rijksmuseum. Recensente Lorianne van Gelder geeft het museum vijf sterren na een bezoek dat aanvoelde 'als een weerzien met oude vrienden.' Van Gelder is vooral enthousiast over in 'volle glorie' herstelde muur- en plafonddecoraties. Conclusie van de recensie: 'Het Nederlandse paleis van de kunst is terug.'

De muren van het Rijksmuseum tijdens de renovatie Beeld anp
De muren van het Rijksmuseum tijdens de renovatieBeeld anp

BBC
De Britse omroep BBC noemt de vijf jaar vertraagde en kostenoverschrijdende renovatie van het Rijksmuseum 'een pijnlijk project', maar gaat snel over tot een beschrijving van het museum. De Eregalerij met werken van Rembrandt, Jan Steen en Frans Hals is 'adembenemend', vindt de omroep. Natuurlijk wordt ook de Britse invloed niet vergeten. De artiest Richard Wright is verantwoordelijk voor bijna 50.000 sterren op het plafond van een van de zalen.

Een filmploeg filmt de schilderijen van Vermeer Beeld anp
Een filmploeg filmt de schilderijen van VermeerBeeld anp

NRC Handelsblad
NRC heeft, net als de Volkskrant, een bijlage gewijd aan het vernieuwde Rijksmuseum, en geeft op de site een voorproefje. Daarin is de 76-jarige architect Moshé Zwarts niet blij met het Rijksmuseum. 'Grote Nederlandse kunstenaars als Rembrandt en Frans Hals zouden zich omdraaien in hun graf als ze zouden zien waar ze al die jaren hebben gehangen', aldus de architect over het in zijn ogen te katholieke karakter van het Rijksmuseum.

De Vrolijke Drinker uit 1629 van Frans Hals Beeld anp
De Vrolijke Drinker uit 1629 van Frans HalsBeeld anp

The Telegraph
Opvallend genoeg opent The Telegraph niet met de prijs van de renovatie of de schoonheid van de collectie, maar met de fietstunnel die onder het museum door loopt. Na jaren dicht te zijn geweest, gaat de tunnel voor fietsers weer open. 'Een unieke en veel geliefde mogelijkheid voor de fietsliefhebbers van Amsterdam', aldus de Telegraph.

De verbinding tussen Stadhouderskade en Museumplein onder het Rijksmuseum Beeld anp
De verbinding tussen Stadhouderskade en Museumplein onder het RijksmuseumBeeld anp

The New York Times
The New York Times was er al vroeg bij en schreef drie dagen geleden al over het Rijksmuseum. Naast een artikel ook een mooie fotoreeks. Een van de mooiste ruimtes volgens schrijfster Carol Vogel is de drie verdiepingen hoge historische bibliotheek die voor het eerst aan het publiek getoond zal worden. De renovatie heeft het Rijksmuseum 'veel van zijn negentiende-eeuwse grootsheid teruggegeven'.

De nog ongevulde historische bibliotheek van het Rijksmuseum Beeld anp
De nog ongevulde historische bibliotheek van het RijksmuseumBeeld anp

LePoint
Het Franse LePoint geeft een uitgebreide beschrijving van de renovatie. Op positieve toon wordt uit gelegd dat 'de schatten van de Gouden Eeuw' weer te zien zijn. Uiteraard wordt melding gemaakt van de kosten en lange renovatietijd, maar afgesloten wordt met de 'spectaculaire' nieuwe ingang van het museum.

De Nachtwacht, de grootste schat van het Rijksmuseum Beeld anp
De Nachtwacht, de grootste schat van het RijksmuseumBeeld anp

Elperiodico
Het Spaanse Elperiodico is duidelijk: het is goed dat het museum gerenoveerd is, want het 'sprookjesachtige' van het museum was lang verborgen door onder andere het 'domme' wit maken van de muren. Daarom niets dan lof voor het museum, waarbij in het bijzonder de entree en de Eregalerij nog genoemd worden.

Rijksmuseum tijdens de renovatie Beeld anp
Rijksmuseum tijdens de renovatieBeeld anp

De Volkskrant
De Volkskrant bericht vandaag groots over het Rijksmuseum. Op de voorpagina prijkt een grote foto en er is een 27 pagina's tellende speciale bijlage. Het oordeel van Volkskrant-recensente Wieteke van Zeil: 'De presentaties zijn overtuigend, met gelijke eerbied voor esthetiek en inhoud.'

Van Zeil beoordeelt het Rijksmuseum met vier sterren: 'Het museum tastte alle strategieën af en koos de moedigste: een wonderlijke combinatie van integreren zonder identiteitsverlies, betrekken zonder knieval, en verheffen zonder dédain.'

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum voor De Nachtwacht. Beeld reuters
Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum voor De Nachtwacht.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden