'Het televisieaanbod is bij vlagen totaal belachelijk'

Televisie is dood, horen programmamakers Daan Windhorst (28) en Ivo van Aart (29) voortdurend. Vandaar een webserie die zieltogende formats kritisch herdenkt.

Windhorst en Van Aart, schrijver en regisseur van televisieseries en films, kwamen vorig jaar tot de conclusie dat lineaire tv behoorlijk ouderwets is. Ze werden namelijk door de VPRO gevraagd om materiaal te bedenken voor een gaatje in de programmering.

Windhorst: "De pornofilm Vieze Film was om 21.55 uur gepland, maar je mag pas naakt laten zien op tv na 22.00 uur. Dus daar mochten wij voorfilmpjes voor maken. Raar, toch?"

Het verzoek bracht het duo ertoe een zes­delige serie komische video-essays te maken over alle maffe aspecten van televisie. Omdat ze allebei al jaren horen dat tv dood is - terwijl er toch nog dagelijks miljoenen mensen naar de beeldbuis kijken - vonden ze de vorm van een herdenkingsdienst wel geschikt.

"Daardoor konden we kritisch zijn, maar toch een vrolijke analyse maken door met terugwerkende kracht te laten zien wat er allemaal voor raars is gemaakt."

'Kaolo­lelijk'
De eerste aflevering maakt gehakt van spelprogramma's met bekende Nederlanders. "We hebben twee maanden tv zitten kijken, en kwamen zó veel gekke spelletjes tegen." Om dat te gedenken, scharrelden ze beelden bij elkaar van BN'ers die ijsdansen, schoonspringen, pottenbakken, curlen en de reisleider uithangen. "Opdat wij nooit vergeten. Amen."

Ook livetelevisie moet eraan geloven, want dat is volgens de mannen nou eenmaal per definitie 'kaolo­lelijk' - niet om aan te zien.

Sportief
Wat de VPRO eigenlijk van al die kritiek vindt? "Ze zijn heel sportief. We behandelen ook reisprogramma's, waaronder de VPRO-series van Jelle Brandt Corstius en Ruben Terlou. We laten zien dat die toch wel heel vaak door een witte man worden gemaakt, die op z'n gemakje door een land loopt en uitlegt hoe dat land dan precies werkt. De hoofdredacteur van de VPRO heeft daar smakelijk om kunnen lachen."

Windhorst hoopt overigens dat tv-makers niet van alles gaan veranderen als gevolg van de filmpjes. "Het televisieaanbod is bij vlagen totaal belachelijk, toch kijk ook ik er met heel veel plezier naar."

RIP TV is te zien op vpro.nl/riptv en ­YouTube. Deze week komt elke dag een nieuwe aflevering online.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden