PlusFilmrecensie

Het streven van Sing 2 om actueel te zijn geeft nare bijsmaak aan onnozel plezier

Net als zijn voorganger bestaat Sing 2 grotendeels uit flarden bekende liedjes die worden opgevoerd door dieren. De animatiefilm probeert meer te zijn dan alleen een lange muziekvideo, maar presenteert vooral onhandige kritiek op de muziekindustrie.

Roosje van der Kamp
Animatiefilm Sing 2 wil graag actueel zijn, maar slaat de plank volledig mis. Beeld Filmdepot
Animatiefilm Sing 2 wil graag actueel zijn, maar slaat de plank volledig mis.Beeld Filmdepot

Sing 2 is vooral onnozel. Het is een film over een reeks personages — het zijn om onduidelijke redenen allemaal dieren — die een reeks liedjes zingen. Daarmee lijkt de animatiefilm op het schakelen tussen radiostations of het zappen door muziekvideo’s.

Sing 2 is geen musical, maar een film over dieren die een musical opvoeren. Er wordt niet gezongen om emoties of ideeën over te brengen. De film bestaat bijna geheel uit dieren die flarden van bekende liedjes ten gehore brengen terwijl ze op een podium staan of achter de schermen hun nummers oefenen.

Het is dan ook merkwaardig dat Sing 2 pretendeert meer te zijn, met een plot dat de spot drijft met critici van de vorige film, die stelden dat de film vooral leeg plezier biedt. Het vervolg op Sing introduceert een verhaallijn die misschien niet origineel is, maar wel dingen wil zeggen over de samenleving.

Het verhaal wil graag actueel zijn, maar slaat de plank volledig mis. De film is een kritiek op de muziekindustrie die zijn artiesten behandelt als wegwerpproducten. Maar het is een kritiek die, in zijn overtuiging dat iedereen het recht heeft om groot te dromen en het recht heeft om deze dromen in vervulling te zien gaan, stelt dat de droom om het te maken een doel is dat de middelen heiligt.

Om een geweldige musical te maken dwingt theaterproducent Buster Moon (Matthew McConaughey) zijn castleden om dingen te doen waar ze zich ongemakkelijk bij voelen: aap Johnny (Taron Egerton) moet werken met een choreograaf die hem in gevaar brengt, varken Rosita (Reese Witherspoon) moet haar hoogtevrees overwinnen, olifant Meena (Tori Kelly) moet tegen haar zin iemand kussen. Vooral dat laatste geeft een nare bijsmaak aan een film die toch vooral onnozel plezier belooft voor het hele gezin.

Sing 2

Regie Garth Jennings
Met de stemmen van Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Scarlett Johansson, Bono
Te zien in Arena , FC Hyena, Filmhallen, Het Ketelhuis, De Munt, Pathé Noord, Soho House, Studio/K, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden